Hradec Králové: Zastupitelé budou rozhodovat o tendru na multifunkční fotbalový stadion

27.08.2020 14:51

Příští pondělí budou zastupitelé na svém zasedání projednávat vypsání výběrového řízení na stavbu multifunkčního fotbalového stadionu.

Hradec Králové: Zastupitelé budou rozhodovat o tendru na multifunkční fotbalový stadion
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Včera se proto konal speciální seminář pro zastupitele, kterého se zúčastnil zároveň administrátor zakázky společnost PMA tender a současně vysoutěžený správce stavby fotbalového stadionu společnost Arcadis Czech Republic. Společně odpovídali na dotazy zastupitelů k zadávací dokumentaci a zároveň představili, jak by měl celý tendr probíhat. „Chtěli jsme zastupitelům ještě před samotným zasedáním v pondělí, kdy se bude o vypsání veřejné soutěže rozhodovat, poskytnout co nejvíce informací a prostor pro dotazy. Proto jsme ve středu uspořádali tento speciální seminář, na kterém jsme představili způsob výběrového řízení a další postup. Dorazila zhruba třetina zastupitelů,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Kromě zástupců města a administrátora veřejné zakázky společnosti PMA tender se na výběrovém řízení také podílí vysoutěžený správce stavby, společnost Arcadis. Jeho úkolem již byla konzultační činnost během příprav zadávací dokumentace.

Na nový fotbalový stadion má město hotový projekt se stavebním povolením a schválené finanční krytí v maximální výši 605 milionů korun bez DPH, a to včetně finanční odměny správci stavby stadionu. Poslední veřejná soutěž na stavební firmu v loňském roce však ukázala, že bude třeba projekt upravit, aby bylo možné stanovený rozpočet dodržet. „Předběžné tržní konzultace nám potvrdily, že stadion je v tuto chvíli vhodné stavět metodou design and build, budeme tedy vybírat dodavatele, který projekt nejprve částečně upraví a pak stadion i postaví,“ vysvětluje primátor. Město má pro výběrové řízení stanovené podmínky, které musí být při úpravách projektu dodrženy.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

„Chceme minimální kapacitu stadionu osm tisíc diváků, přičemž všechna místa budou zastřešena. Aréna bude splňovat parametry pro licenci pro naši první ligu a UEFA kategorii 4, západní tribuna bude opláštěná a základní nosná konstrukce bude z železobetonu. Areál stadionu bude multifunkční, tedy nebude sloužit jen pro fotbalová utkání a stožáry osvětlení budou mít tvar pro Hradec typických lízátek. Samozřejmě pokud se zastupitelé dohodnou jinak, tak budeme ještě parametry zadávací dokumentace měnit,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Samotné výběrové řízení by mělo být složeno z několika fází. „Jedná se o složitý proces, veřejná zakázka bude zadávána v jednacím řízení s uveřejněním. V první fázi budou účastníci podávat žádosti o účast, ve kterých prokáží splnění kvalifikací. V této fázi ještě nebudou podávat nabídky nebo navrhovat technická řešení. V dalším kole budou účastníci, kteří splnili kvalifikační podmínky, vyzváni, aby podali předběžné nabídky. Zde již dávají konkrétní návrh plnění, údaje ke kritériím hodnocení a takzvané předběžné nabídky. Po posouzení předběžných nabídek budou následovat jednání s účastníky zadávacího řízení, jejichž předmětem bude vylepšení návrhů ve prospěch zadavatele, tedy města. Po této fázi dojde k zafixování zadávacích podmínek do finální podoby tak, aby byly pro všechny účastníky zadávacího řízení stejné a jejich nabídky vzájemně porovnatelné. Následně pak budeme účastníky vybízet k finálnímu podání nabídek, které budou poté vyhodnoceny,“ vysvětluje Bláha.

Nová fotbalová aréna by v Hradci Králové měla stát do dvou let od podpisu smlouvy s vysoutěženým zhotovitelem. „V případě, že se nám ještě koncem srpna podaří v zastupitelstvu schválit vypsání výběrového řízení a vysoutěžit zhotovitele do konce roku, mohli bychom začít se samotnou stavbou začátkem příštího roku. Pokud by byl takový průběh, je zde velká pravděpodobnost získání dotace od Národní sportovní agentury ve výši až 150 milionů korun. V opačném případě je tato dotace ohrožena,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…