Hradec Králové má pobočku Paměti národa

10.11.2017 20:16

Nezisková organizace Post Bellum dnes otevřela pobočku Paměti národa v Hradci Králové. Ředitele pobočky vybere do konce roku a bude mít tak sedm externích spolupracovníků. ČTK to dnes řekl koordinátor regionálních poboček Post Bellum Martin Kroupa.

Hradec Králové má pobočku Paměti národa
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

"Doufáme, že se nám díky tomu podaří lépe vyhledávat místní pamětníky, kteří žijí o samotě na vesnicích nebo jsou jejich osudy zapomenuté. Z centrály z Prahy toho nejsme dost dobře schopni," uvedl Kroupa. Krajské zastoupení má organizace například už v Plzni nebo ve Zlíně.

Součástí zahájení provozu hradecké pobočky bylo zahájení výstavy Pocta Václavu Havlovi, která je od 25. října k vidění na náměstích v Hradci Králové. "Výstava je první aktivitou hradecké pobočky," uvedla Kristýna Bardová z organizace Post Bellum.

Od krajské pobočky si organizace slibuje i to, že budou více reflektovat kulturní a historické zvláštnosti kraje v publikacích i na výstavách. "Například se stále málo ví zhruba o 300 lágrech z dob komunismu, z nichž mnoho se nacházelo právě v Královéhradeckém kraji. Domníváme se, že takové věci bude umět pobočka lépe zachytit a uvést ve známost," uvedl Kroupa.

Organizace mapuje historické okamžiky už řadu let

V Hradci Králové by do konce roku měla vzniknout stálá kancelář a studio, které by mohlo systematicky natáčet vzpomínky pamětníků.

Organizace už mapuje historické momenty Královéhradeckého města řadu let. V Horní Malé Úpě letos v létě otevřela dvojjazyčnou výstavu Drahý příteli, polski Drogi przyjacielu, která připomíná působení československých a polských disidentů v Krkonoších a v Jeseníkách, především epizody ze společných přeshraničních schůzek v době normalizace. Současně s výstavou vytvořila dvě nové trasy mobilní aplikace Místa Paměti národa, která lidem přibližuje konkrétní místa, kde se disidenti scházeli. Jedním z nich je úpatí Sněžky u bývalé Obří boudy na hřebenech Krkonoš.

Post Bellum od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Založili ji novináři a historici. Paměť národa čítá tisíce zpracovaných informací od pamětníků a je přístupná na webu veřejnosti. Organizace se snaží i o to, aby se jejich příběhy dostaly do povědomí širšího publika. Post Bellum pořádá výstavy, společenské akce a vydává knihy. Podporuje u žáků i studentů zájem o moderní dějiny i o vlastní kořeny zážitkovými dílnami i projektem Příběhy našich sousedů.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…