Hradečtí strážníci řešili vloni denně až 150 událostí

29.04.2015 8:33

Více než 1500 událostí řešených strážníky Městské policie Hradec Králové se z celkového počtu 53 407 v loňském roce týkalo porušení vyhlášek, mezi častými prohřešky bylo rovněž znečištění či neoprávněný zábor veřejného prostranství. Operační důstojníci v loňském roce přitom přijali po telefonu téměř sedm tisíc oznámení, k nimž vysílali jednotlivé hlídky strážníků. Přes pevně stanovený právní rámec, v němž se mohou strážníci pohybovat, se snaží občanům vycházet maximálně vstříc, o čemž svědčí i narůstající počet poděkování adresovaných právě jim.

Hradečtí strážníci řešili vloni denně až 150 událostí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městská policie řeší v Hradci Králové značně široké spektrum činností. Od událostí týkajících se občanského soužití, přes znečišťování veřejného prostranství, přestupky vozidel, chodců či cyklistů v oblasti dopravy až po dohlížení na veřejný pořádek při masově navštěvovaných kulturních a sportovních - fotbalových, hokejových či podobných akcích. „V loňském roce jsme řešili 53 407 událostí, přičemž 22 614 bylo kvalifikováno jako přestupek. Z tohoto počtu na místě strážníci vyřešili téměř 13 tisíc případů prostřednictvím blokové pokuty,“ vypočítává ředitel městské policie Miroslav Hloušek čísla ze statistiky loňského roku. Osoby podezřelé ze spáchání trestného činu strážníci městské policie zadrží, popřípadě omezí na svobodě, událost zadokumentují a předávají k dořešení Policii ČR.  „Vzhledem ke zvyšující se agresivitě osob, a z toho vyplývajícího častějšího používání donucovacích prostředků, se neustále zvyšuje kvalita výcviku a výstroj a ochranných pomůcek strážníků. Nepodceňujeme v žádném případě taktiku zákroků, zejména proti ozbrojeným osobám,“ líčí Miroslav Hloušek.

I městská policie v Hradci Králové se bohužel však potýká se zneužíváním tísňového volání na linku 156. „Pokud někomu uteče domácí mazlíček a potřebuje jej nalézt, odchytit, sejmout ze stromu a podobně, rádi přispěcháme na pomoc, pokud nám to však okolnosti dovolí a není třeba řešit závažnější události. Ale stává se, že si nás lidé pozvou domů na odchycení myši a při oznamování celou záležitost náležitě zkreslí, aby strážníci skutečně přijeli. Jindy jsme zapojeni do takzvaného rušení nočního klidu kalousem ušatým, protože se oznamovatel prý nemohl několik nocí vyspat,“ líčí kuriózní případy strážníků jejich mluvčí Eva Kněžourová a dodává, že ne vždy jsou oznámení tohoto charakteru. Jsou i případy, nad kterými zůstává zdravý rozum stát. „Koncem loňského roku byli strážníci přivoláni k muži, který po desáté hodině večerní popíjel v baru s batoletem, jehož je otcem, a nevidí v tom žádný problém, protože to tak činí často. Strážníci rovněž zadrželi muže za volantem, který čichal toluen a hlasitě si zpíval. Muži v černém v loňském roce také přes celé město doprovodili do porodnice vůz, v němž cestovala žena, která právě rodila. Další lidský život zachránili muži, který byl rozhodnutý skočit pod vlak na Slezském Předměstí. Asistovali nečekanému přistání horkovzdušného balónu na Baťkově náměstí tak, aby se přihlížejícím nic nestalo a odvrátili případné škody na majetku. Strážníci bývají rovněž voláni k záchraně zvířat, ať už se jedná o psy, kočky či například ptáky,“ říká Eva Kněžourová.

„Přestože máme pevně stanovený právní rámec, v němž se můžeme pohybovat, velice často však řešíme i mnohé nestandardní situace, v nichž pomáháme občanům nebo chráníme městský majetek. Při tom všem se však snažíme co nejdříve jednotlivé události analyzovat a věnovat se přednostně těm, které nesnesou odkladu a mají v našem širokém spektru činností v daný moment větší prioritu,“ uzavírá Miroslav Hloušek a dodává, že se strážníci poslední dobou setkávají i s písemnostmi, v nichž jim lidé, a to včetně přestupců, vyjadřují své poděkování. Právě taková zpětná vazba je pro všechny zaměstnance městské policie nadmíru cenná.

V loňském roce se strážníkům například povedlo zadržet a předat Policii ČR 41 hledaných a pohřešovaných osob. Policii ČR bylo předáno k dalšímu šetření 133 událostí, u kterých strážníci pojali podezření ze spáchání trestného činu, v 66 případech musela městská policie použít donucovacích prostředků ke zklidnění agresivních osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: hradeckralove.org

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…