Hranice: Palačovská spojka se má začít stavět letos

11.02.2023 8:36 | Tisková zpráva

Ačkoliv se stavba Palačovské spojky měla zahájit již několikrát, termín zahájení výstavby se neustále posouvá. Přípravy stavby ale přeci jen pokročily a podle údajů Ředitelství silnic a dálnic by se mělo začít již v letošním roce.

Hranice: Palačovská spojka se má začít stavět letos
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Původní předpoklad byl, že stavba již bude zahájena, ale výběrové řízení se neustále protahovalo a skončilo až v prosinci loňského roku. Nyní se posuzují jednotlivé nabídky šesti firem, které se přihlásily. Na začátku března 2022 byly zahájeny přípravné práce (skrývka ornice, kácení dřevin a záchranný archeologický průzkum). Ředitelství silnic a dálnic i nadále počítá s dokončení stavby v roce 2025. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21911 lidí

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je majetkoprávní příprava dokončena (k 07/2022 je vykoupeno všech 273 listů vlastnictví). Výkupy byly zahájeny v roce 2016. ŘSD má na tuto stavbu vydána potřebná stavební povolení, momentálně stále probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby do 15. září 2022. Na začátku 03/2022 byly zahájeny přípravné práce (skrývka ornice, kácení dřevin a záchranný archeologický průzkum).

Podle  informačního letáku Ředitelství silnic a dálnic  bylo v únoru 2019 na stavbu vydáno souhlasné závazné stanovisko EIA. Dle závěrů stanoviska nebude v důsledku výstavby a provozu záměru docházet k poškozování životního prostředí. Vydané stanovisko EIA si ovšem vyžádalo změnu územního rozhodnutí, která byla vydána Krajským úřadem Olomouckého kraje v prosinci 2020.

Palačovská spojka má pro Hranice mimořádnou důležitost, protože odvede tranzitní dopravu, která vede přes Hranice po silnici I/35 směrem na Valašské Meziříčí a Slovensko. Spolu se severovýchodním obchvatem jsou pro město nejdůležitějšími dopravními stavbami.

Stavba I/35 Lešná–Palačov je součástí výstavby dopravního připojení valašského regionu kapacitními komunikacemi na páteřní dálniční tah D1 Praha–Brno–Ostrava. Záměrem této stavby je převedení evropského silničního tahu, který je využíván zejména pro tranzitní dopravu, ze stávající trasy I/35, vedoucí přes Hranice a Teplice nad Bečvou, na kapacitní čtyřpruhovou silnici I/35 v nové trase s napojením na D48 u Palačova. Jak bude stavba vypadat se můžete podívat na vizualizaci Ředitelství silnic a dálnic. 

Samotná stavba sestává ze dvou částí – novostavby silnice I/35  Lešná – Palačov, která měří téměř 5 kilometrů (4 922m) Na tuto část má navázat rekonstrukce silnice D48 Dub – Palačov o délce 3,67 km. Součástí stavby jsou i mosty, protihlukové stěny, úpravy okolních dotčených komunikací, přeložky a úpravy inženýrských sítí a jedna mimoúrovňová křižovatka silnic R48 a I/35 – MÚK Palačov.  Předpokládaná cena akce je podle ŘSD 2,2 miliard korun (bez DPH).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …