Hranice: Stavbou roku je bytový dům v Komenského ulici

15.03.2020 16:58

Po několika letech mají Hranice opět stavbu roku. Rada města rozhodla na základě doporučení Komise pro navržení nejlepší stavby roku 2019 udělit toto ohodnocení stavbě Bytový dům ulice Komenského č. p. 277 - investora Stami Hranice s.r.o. . V budově vzniklo celkem deset bytů.

Hranice: Stavbou roku je bytový dům v Komenského ulici
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Komise u této stavební akce vyzdvihla nejenom celkovou komplexnost rekonstrukce budovy a snahu o zlepšení jejího vzhledu, ale ocenila též přístup k rehabilitaci jejího dřívějšího architektonického výrazu a taktéž jejímu novému využití k bytovým účelům. Současně konstatovala, že tato stavba může být dobrým příkladem pro ostatní investory jak citlivě realizovat rekonstrukce objektů v ochranném pásmu historického jádra města.

Stavbou roku může být vyhlášena jakákoliv stavební akce - novostavba, rekonstrukce, přístavba, nástavba, stavební nebo terénní úprava, řešení fasády. Za stavby se přitom považují i stavby pozemní, vodohospodářské, dopravní, stavby mostů, inženýrských konstrukcí, technologických zařízení a také sadové a parkové úpravy. Nepovažuje se za ni pouhé vybavení místností (úprava interiéru).

Stavební akce musí být zkolaudována do 31. prosince 2019. Investorem může být jakákoli právnická nebo fyzická osoba, bez rozdílu místa sídla nebo bydliště, ale nemůže jím být Město Hranice.

U stavby roku se přihlíží k architektonickému či urbanistickému řešení a jeho přínosu pro vzhled našeho města. Odborná komise také přihlíží k celkovému dojmu, jako je výraz stavby, estetické řešení, funkčnost, kvalita a jakost prací, řemeslné provedení celku, detailu a použité materiály, délka provádění stavby. Posuzuje také komplexnost řešení - sadové úpravy pozemku a okolí stavby, řešení oplocení, nasvětlení stavby a podobně. Dále se přihlíží i ke splnění požadavků orgánů státní správy, jako jsou stavební úřad, památková péče, ochrana životního prostředí, k přínosu pro záchranu kulturních, historických nebo přírodních hodnot daného území a k invenci technických řešení či aplikaci ekologických technologií.

Návrhy na vyhlášení mohou podávat jakékoliv právnické nebo fyzické osoby a sdružení, výbory a komise rady města, členové zastupitelstva města, odbory Městského úřadu Hranice. Návrhy se zasílají stavebnímu úřadu MěÚ Hranice, který je předloží příslušné komisi k vyhodnocení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…