Po dokončení nového amfiteátru v loňském roce se hustopečské hody opět pozměnily. Samotnému hodování předchází zvaní po městě, které si Hustopečská chasa už podruhé odbývá celý týden před samotným hodováním. „Osvědčilo se to určitě, protože jinak bychom neměli šanci stihnout obejít celé město. Tento rok jsme zvali až do osmi do večera, takže prostě úplně celý den, což by během hodové soboty prostě nešlo. Takhle se aspoň můžeme věnovat každému domu zvlášť, je to více osobní a máme na to čas, nemusíme pospíchat,“ pochvalovala si novou tradici první stárka Marie Vrbová.
Kdo otevřel krojované chase dveře, byl pozván na víkend plný tance, folkloru, koláčů a vína, který začal postavením hodovní máje. „Naše mája se letos dělí na dva kusy. Spodní kus je modřín z kurdějovského lesa a vrchní část je smrk z němčického lesa. Měla by mít okolo 25 metrů a její postavení nám dalo docela zabrat, protože nám dřevo vlivem velkého vedra začalo praskat, proto jsme jej museli na poslední chvíli stahovat obručemi. Naštěstí borci všechno zvládli,“ ocenil pomoc chasy a dalších mužů první stárek Denis Homola.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV