Hustopeče: Hustopečská mandle má mnohá využití – například stmeluje kolektiv

11.05.2020 7:34

Jméno hustopečské mandle se nese po celé republice, napomáhají tomu také mandlové delikatesy, které se pod značkou Chuť Moravy vyrábějí v nedalekých Modřicích.

Hustopeče: Hustopečská mandle má mnohá využití – například stmeluje kolektiv
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

Na jakých dobrotách z mandlí si můžete pochutnat a kde je koupit? Na toto a jiné otázky jsme se ptali pana Martina Jokvera, jednatele firmy Chuť Moravy.

Ani větrný den neodradil desítku dobrovolníků z Jihomoravského kraje, Centrály cestovního ruchu a firmy Chuť Moravy od brigády ve starém mandloňovém sadu za Hustopečemi. Nezralé plody mandloní, které sbírají, jsou pak základem výroby delikatesy, která nese jméno svého původu a pomáhá tak propagaci Hustopečí a jejich mandlí.

Kdo za výrobou jedinečných zavařených plodů stojí? „Jsme výrobci delikates z Modřic u Brna a tady u vás v Hustopečích sbíráme nezralé mandle, které nakládáme do jemně sladko-kyselého nálevu,“ představuje nám svou sladko-kyselou činnost Martin Jokver, jednatel firmy Chuť Moravy. Vznikne tak produkt s názvem Jarní hustopečská mandle, které svou jemnou ovocnou chutí připomínají zelené broskve.

Letošní přízemní mrazíky bohužel poničily jindy bohatou úrodu mandlí, brigádnici tedy neměli tolik práce jako v jiné roky. „Oproti loňsku je mandlí méně. Když jsme mandle sbírali například loni, tak byly stromy obsypány. Vloni jsme vyrobili něco kolem 1 500 skleniček Jarní hustopečské mandle, letos budeme spokojeni, když se dostaneme na třetinu, tedy 500 sklenic,“ stýská si nad úrodou Martin Jokver.

Spolupráce s městem Hustopeče vznikla před pěti lety za účelem propagace rarity hustopečských mandloňových sadů i samotného města Hustopeče. Na letošním sběru zelených mandlí se podíleli zástupci několika institucí a jednou ze šikovných sběraček byla také tisková mluvčí JMK Monika Brindzáková. „Kraj se chce prezentovat regionálními potravinami a proto oslovil jednoho z regionálních výrobců – Chuť Moravy – , aby dodával kraji prezentační dárky, takto vlastně vznikla spolupráce. Vzniká samozřejmě i osobní vazba – vzali jsme si dovolenou, abychom strávili příjemné a užitečné chvíle. Dárečky se nám pak budou příjemně rozdávat, protože budeme mít pocit, že jsme se na nich alespoň trochu podíleli i my. Základ spolupráce je v podpoře regionálních potravin a výrobců,“ popisuje spolupráci.

Jarní hustopečská mandle není jedinou raritou v nabídce Chuti Moravy. Nadšenci čerpají ze starých kuchařek, takže máte možnost ochutnat například slaninádu, smrkové želé či svatojánské ořechy. Máte-li chuť ochutnat produkt z téměř 70 let starých mandloňových sadů, pak máte několik možností. „Produkty nabízíme ZDE, ale dodáváme je i do menších farmářských obchodů se sýry a delikatesami,“ zve nás k ochutnání Jokver.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…