Hustopeče: Kosočtverce na silnicích terčem roztodivných teorií

23.03.2020 12:09

Abychom se věnovali i dalšímu dění ve městě - mnohé občany Hustopečí zarazily podivně vyhlížející kosočtverce doplněné číslem na místních komunikacích...

Hustopeče: Kosočtverce na silnicích terčem roztodivných teorií
Foto: Hustopeče
Popisek: Hustopeče

Nejsou dílem sprejerů nebo vandalů a v žádném případě se nejedná o sprosté obrázky.

Jedná se o takzvané „vlícovací body“, které slouží pro orientaci v prostoru. Město Hustopeče totiž získalo dotaci na pasportizaci svého majetku – veřejné osvětlení, zeleň, mobiliář atd.

Pasportizaci lze provést několika způsoby. S ohledem na moderní technologie a blížící se povinnost vytvoření digitálních technických map měst, jsme se rozhodli pro provedení pasportů metodou 3D laserového skenování.

Tato metoda je založena na pořízení tzv. mračna bodů (soubor bodů definovaných 3D souřadnicemi). A aby se tyto body daly přiřadit ke konkrétnímu místu ve městě, tak právě na to slouží nakreslené, zaměření vlícovací body na komunikaci.

Příklad. Skener je umístěn na střeše vozidla. Vozidlo jede městem a pořizuje 3D mračno bodů. Ve své navigaci má uložené nakreslené, zaměřené body na komunikaci. Jakmile tímto bodem projede, skener si pozici uloží a spojí tento bod s nasnímanými 3D body. Od této chvíle víme, kde jsme a co jsme tu nasnímali.

Na obdobném principu fungují i online 3D mapy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…