Ivančice: Obnovená kostelní věž poskytuje krásný výhled do okolí

02.04.2020 10:13

Město se ve spolupráci se zdejší římskokatolickou farností v roce 2018 pustilo do rekonstrukce přístupu na kostelní věž. Projekt obnovy skončil v létě 2019, kdy se opět umožnil výhled na město a okolí. Náklady na rekonstrukci dosáhly částky 1,435 milionu korun.

Ivančice: Obnovená kostelní věž poskytuje krásný výhled do okolí
Foto: jizni-morava.info
Popisek: Ivančice

Věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ivančicích byla v minulosti zpřístupňována veřejnosti jen výjimečně. Při výstupu na ochoz hrozilo totiž nebezpečí úrazu kvůli poškozenému schodišti. S rekonstrukcí se na základě žádosti římskokatolické farnosti začalo v roce 2018. Bylo zavedeno elektrické osvětlení schodišť a dalších místností, opraveny vstupní kamenné schody a doplněny chybějící dřevěné stupně, zábradlí a madla. Zábradlí venkovního ochozu se zvýšilo.

Pozornost se věnovala také údržbě hodinového stroje. Obnoveny byly rovněž omítky v bývalém bytě věžníka a dostalo se i na repase truhlářských prvků. Vše probíhalo za spolupráce zástupců Národního památkového ústavu v Brně, městského úřadu a farnosti. Slavnostní otevření věže se konalo 26. července 2019. Prohlídky zajišťuje Kulturní a informační centrum města.

Gotický kostel s renesančně dostavěnou masivní věží a barokně upraveným presbytářem představuje hodnotnou stavební i umělecko-historickou památku. Věž byla zvýšena o obytné patro zřejmě v roce 1561 a kolem roku 1591 zřízen ochoz a zděný útvar střechy. Po roce 1600 byla postavena hudební kruchta. Po požáru v roce 1763 se upravil presbytář a zvětšila okna boční lodi. Ve druhé polovině 19. století se znovu upravily fasády a staticky zabezpečila věž. V letech 1946–1950 se pokládala nová střecha, prolomila se půlkruhová okna hlavní lodi a vyzdily se štíty předsíní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…