Ivančice: Obnovená kostelní věž poskytuje krásný výhled do okolí

02.04.2020 10:13

Město se ve spolupráci se zdejší římskokatolickou farností v roce 2018 pustilo do rekonstrukce přístupu na kostelní věž. Projekt obnovy skončil v létě 2019, kdy se opět umožnil výhled na město a okolí. Náklady na rekonstrukci dosáhly částky 1,435 milionu korun.

Ivančice: Obnovená kostelní věž poskytuje krásný výhled do okolí
Foto: jizni-morava.info
Popisek: Ivančice

Věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ivančicích byla v minulosti zpřístupňována veřejnosti jen výjimečně. Při výstupu na ochoz hrozilo totiž nebezpečí úrazu kvůli poškozenému schodišti. S rekonstrukcí se na základě žádosti římskokatolické farnosti začalo v roce 2018. Bylo zavedeno elektrické osvětlení schodišť a dalších místností, opraveny vstupní kamenné schody a doplněny chybějící dřevěné stupně, zábradlí a madla. Zábradlí venkovního ochozu se zvýšilo.

Pozornost se věnovala také údržbě hodinového stroje. Obnoveny byly rovněž omítky v bývalém bytě věžníka a dostalo se i na repase truhlářských prvků. Vše probíhalo za spolupráce zástupců Národního památkového ústavu v Brně, městského úřadu a farnosti. Slavnostní otevření věže se konalo 26. července 2019. Prohlídky zajišťuje Kulturní a informační centrum města.

Gotický kostel s renesančně dostavěnou masivní věží a barokně upraveným presbytářem představuje hodnotnou stavební i umělecko-historickou památku. Věž byla zvýšena o obytné patro zřejmě v roce 1561 a kolem roku 1591 zřízen ochoz a zděný útvar střechy. Po roce 1600 byla postavena hudební kruchta. Po požáru v roce 1763 se upravil presbytář a zvětšila okna boční lodi. Ve druhé polovině 19. století se znovu upravily fasády a staticky zabezpečila věž. V letech 1946–1950 se pokládala nová střecha, prolomila se půlkruhová okna hlavní lodi a vyzdily se štíty předsíní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.