Jablonec nad Nisou: Bezdomovci nemohou do denního centra Naděje

18.03.2020 9:14

Nízkoprahové denní centrum Azylového domu v jablonecké ulici Za Plynárnou je uzavřené. Je to jedna ze čtyř registrovaných sociálních služeb, které azylový dům poskytuje.

Jablonec nad Nisou: Bezdomovci nemohou do denního centra Naděje
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Důvodem je, že nemůžeme zamezit setkávání lidí v celém domě, služba pobytová nejde od ambulantní oddělit a primárně chceme zajistit péči pro ubytované, z nichž řada je v seniorském věku i zdravotně handicapovaná,“ říká oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová.

V azylovém domě žije asi čtyřicítka obyvatel Jablonce a denně jim sociální pracovníci zdůrazňují, že nemají zbytečně opouštět budovu a mají dbát na zvýšenou hygienu. „Nákupy a zařizování věcí na úřadě jim zajišťují sociální pracovníci,“ připomíná Havrdová s tím, že zakázané jsou návštěvy a každý den se desinfikují všechny prostory.

„Služby zavřeného nízkoprahového centra jsme nahradili terénním programem, kdy terénní pracovník 3x týdně v určený čas na předem určená místa rozváží potravinovou a hygienickou pomoc pro lidi, kteří zůstávají venku. Příjem nových klientů do ubytování je pozastaven a je vázán na potvrzení od lékaře o bezinfekčnosti,“ připomíná ředitelka jablonecké Naděje, jíž chybí ochranné a dezinfekční prostředky, přitom dle vyjádření ministerstva sociálních věcí má Naděje i nadále zajišťovat všechny služby pro lidi bez domova včetně vyloučených lokalit.

„Nemáme jediný respirátor nebo obyčejnou roušku. Zaměstnanci jsou vystaveni nebezpečí, někteří se začínají bouřit, že bez ochranných pomůcek nechtějí s klienty přicházet do styku,“ tvrdí Milena Havlová, která je vděčná za nabídky pomoci. „Chtěla bych poděkovat všem, co nabízí pomoc. Dobrovolníky zatím v přímé péči nevyužijeme, ale vítáme ochotu šít pro naše zaměstnance a klienty roušky. Terénní pracovnice v Dlouhé začaly šít samy roušky přímo na středisku i pro zaměstnance v ostatních službách.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…