Jablonec nad Nisou: Dotační programy z rozpočtu města pro rok 2020

26.05.2020 8:38

Zastupitelé projednávali na květnovém jednání rozdělení dotací z rozpočtu města. Ty byly různého druhu a z různých oblastí.

Jablonec nad Nisou: Dotační programy z rozpočtu města pro rok 2020
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Individuální dotace pro Diakonii ČCE

Diakonie ČCE – středisko v Jablonci nad Nisou požádala o individuální dotace na rok 2020. „Celkem Diakonie požádala o částku 3,3 milionu korun pro terénní pečovatelskou službu, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Kruháč a Speciálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi,“ komentuje žádost náměstek pro oblast sociální David Mánek.

Diakonie nemůže požádat o dotace z Dotačního programu pro registrované poskytovatele sociálních služeb, protože její činnost je podporována projektem Centrum terénních a ambulantních služeb v Jablonci nad Nisou, který byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a realizován v rámci Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec nad Nisou s udržitelností do roku 2024.

Dotace pro spolufinancování sociálních služeb

Letos v únoru schválili zastupitelé při projednávání rozpočtu na rok 2020 částku 8,7 mil. Kč určenou poskytovatelům registrovaných sociálních služeb z Libereckého kraje působících v Jablonci nad Nisou. „Do dotačního programu se pro rok 2020 přihlásilo celkem 17 organizací, které požádaly o dotace na 32 druhů sociálních služeb v celkovém objemu 7,9 mil. Kč. Řídicí skupina komunitního plánování Jablonecka a komise humanitní a sociální péče doporučily zastupitelům žádosti ke schválení v celé šíři a zastupitelé doporučení potvrdili,“ dodává Mánek.

Individuální dotace pro Potravinovou banku LK

Stotisícovou dotaci schválili zastupitelé pro zapsaný spolek Potravinová banka Libereckého kraje na zajištění spoluúčasti financování běžného provozu.

„Posláním Potravinové banky LK je boj proti hladu a plýtvání potravinami. Jejím cílem je získávat zdarma neprodejné, ale zdravotně nezávadné přebytky potravin z maloobchodního prodeje, zemědělství, potravinářského průmyslu a příspěvky z veřejných sbírek potravin v supermarketech, školách apod. Potraviny potřebným pak distribuuje osobám v tísni prostřednictvím sítě místních organizací,“ popisuje náměstek pro oblast sociální s tím, že v roce 2019 dodala Potravinová banka LK 443 kg potravin odboru sociálních věcí a zdravotnictví jabloneckého magistrátu a pro klienty jabloneckého azylového domu Naděje 13 119 kg potravin. „Finanční prostředky z jabloneckého rozpočtu organizace použije na financování osobních nákladů zaměstnanců a pohonných hmot pro provoz vozidel,“ dodává náměstek Mánek.

Změny dotačních programů pro rok 2020

Zastupitelé projednávali také změny v dotačních programech z rozpočtu města 2020 pro oblast kultury; sportu a tělovýchovy; výchovy a vzdělávání; sociální péče a zdravotnictví a zrušení dotačních programů na podporu akcí v oblasti kultury a sportu.

Změny ve schválených programech vyvolaly očekávané závažné výpadky příjmů rozpočtu města zapříčiněné nouzovým stavem, který vyhlásila na území České republiky vláda. „Přehodnocení se dotkne programů na celoroční činnost v oblasti kultury, sportu a tělovýchovy tak, že se sníží předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných v rozpočtu SMJN o 20 %,“ připomíná náměstek David Mánek.

Nově tak dotační programy pro oblast výchovy a vzdělávání budou poníženy o 200 tis. korun kvůli nízkému počtu došlých žádostí, program na podporu oblasti sociální péče a zdravotnictví zůstává beze změn, programy na podporu akcí kulturních, sportovních a tělovýchovných budou zrušené bez náhrady.

Návrh na zrušení a změny objemu financí v dotačních programech z rozpočtu města 2020:

tabulka

Víceleté a jednoleté individuální dotace

V dubnu jablonečtí radní deklarovali s ohledem na vyhlášený nouzový stav v ČR a na očekávané závažné výpadky příjmů snahu stabilizovat městský rozpočet zrušením či snížením prostředků poskytovaných žadatelům v rámci individuálních dotací. Zároveň schválili přehodnocení již schválených individuálních dotací, a to čtyřletých (pro sport) a jednoletých (pro kulturu) na činnost:

  • ve sportu budou letos snížené roční zálohové splátky o 20 %, v následujících letech bude zachována jejich původní výše
  • v kultuře budou snížené individuální jednoleté dotace o 20 %

Návrh na úpravu výše dotací:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…