Jablonec nad Nisou: K zápisu do prvních tříd by mělo přijít 500 děti

31.03.2018 12:46

V Jablonci nad Nisou přijdou budoucí prvňáčci k zápisu do devíti základních škol zřizovaných městem ve čtvrtek 5. dubna, zápis do soukromé školy Ant. Bratršovského je o den dříve, ve středu 4. dubna.

Jablonec nad Nisou: K zápisu do prvních tříd by mělo přijít 500 děti
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Primárně by děti s rodiči měly přijít do školy ve svém školském obvodu, kde mají trvalé bydliště. Obecnou vyhláškou stanovený školský obvod jim tak garantuje přijetí. „V Jablonci je devět školských obvodů, dvou soukromých škol se obvody netýkají,“ upřesňuje náměstek primátora pro školství Miloš Zahradník.

Zápisy ve školách zřizovaných městem se uskuteční ve čtvrtek 5. dubna. Ke školní docházce je podle zákona povinné přihlásit dítě, které dovrší do 31. srpna 2018 šestý rok věku. „Dostavit se musí také ti, jejichž dětem byl v předešlém roce povolený odklad,“ dodává Zahradník. S sebou rodiče musí mít rodný list dítěte, svůj občanský průkaz a ti, kdo žádají o odklad povinné školní docházky, doloží také doporučení od školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologická poradna nebo speciální pedagogické centrum) a odborného lékaře nebo klinického logopeda.

Rodiče mají právo si školu pro své dítě vybrat. „Riskují tím však, že dítě nemusí být do vybrané školy přijaté kvůli nedostatečné kapacitě,“ připomíná Zahradník.

Kapacitní možnosti škol jsou omezené, proto školy otevřou stejný počet prvních tříd jako vloni. Do lavic devatenácti prvních tříd usedlo v září 2017 494 dětí, o rok dříve to bylo 509 dětí. „Obecně přichází z MŠ dětí stále hodně, proto jsou počty v prvních třídách o dost vyšší než před pár lety, někde se blíží až k zákonem povoleným třiceti,“ říká Zdeňka Květová, vedoucí oddělení školství, kultury a sportu s tím, že letos se u zápisu očekává opět kolem 500 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…