Jablonec nad Nisou: Kasina projedná mimořádné zastupitelstvo

05.03.2016 13:47

Na to, jakým způsobem Jablonec nakonec bude regulovat hazardní hry na svém území, s napětím čekají i další města v České republice.

Jablonec nad Nisou: Kasina projedná mimořádné zastupitelstvo
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Cestou jabloneckého řešení, ponechat ve městě pouze kasina, šli na podzim loňského roku i zastupitelé hlavního města Prahy. Dalším zpřísňujícím krokem regulace v Jablonci bylo schválení návrhu smluv se zásadami provozování kasin. Mimořádné jednání zastupitelstva města Jablonec nad Nisou k tomuto tématu se koná ve čtvrtek 10. března od 16 hodin ve velkém zasedacím sále jablonecké radnice.

„Vzhledem k závažnosti tématu a očekávanému zájmu veřejnosti, jsme se dohodli, že k tomuto bodu svoláme mimořádné jednání zastupitelstva v odpoledních hodinách,“ řekl primátor Petr Beitl. Jednání bude také on-line přenášeno na webových stránkách města.

Mimořádné zastupitelstvo bude projednávat Přílohu č. 1 k městské vyhlášce o regulaci provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na území města Jablonec nad Nisou - OZV 3/2015. Obsahem přílohy předložené k jednání je seznam provozoven, které žádají o statut kasina.  V současné době obsahuje příloha vyhlášky tři adresy provozoven, přičemž otevřené jsou zatím pouze dvě provozovny. Ve čtvrtek 10. března budou zastupitelé rozhodovat o zařazení dalších osmi, které prošly sítem hodnocení komise v souladu se zásadami.

Komise složená ze zástupců zastupitelských klubů, v souladu s usnesením zastupitelstva z listopadu loňského roku, nejprve stanovila kritéria a na základě jejich hodnocení doporučila zastupitelstvu ke schválení dalších osm z jedenácti došlých žádostí. V oblasti posuzování možných dopadů jednotlivých provozoven na veřejný pořádek byly vyžádány názory od Policie ČR a Městské policie Jablonec nad Nisou.

„Pravomoci měst v oblasti regulace hazardu jsou velmi omezené, a my jsme si museli v rámci platných zákonů sami stanovit pravidla, jak jej regulovat a držet v určitých mezích“, řekl primátor Beitl při schvalování Zásad v listopadu loňského roku.

„Při schvalování proto volíme cestu velmi přísných požadavků a bodovacích kritérií. Další podmínkou je podpis smlouvy o dodržování městem daných zásad, kterou žadatelé garantují složením miliónové kauce,“ vysvětluje primátor Beitl. Polovina z této částky se provozovateli vrátí, jakmile předloží právní rozhodnutí Ministerstva financí o povolení provozovat kasino. Druhá polovina zůstane na účtu města po celou dobu zařazení adresného místa v příloze obecně závazné vyhlášky.

„Podotýkám, že povolíme činnost pouze žadatelům, kteří mají nebo budou mít platnou licenci udělenou Ministerstvem financí pro provozování kasina, což už samo o sobě je pro provozovatele tvrdá podmínka. Podstatné je to, že kasina provozují svou činnost za zavřenými dveřmi. Vstoupit tak mohou pouze osoby registrované na základě prokázání totožnosti. Zásadním způsobem tak eliminujeme dostupnost hazardních her v našem městě,“ dodává Beitl.

„Jablonec má šanci postavit se do čela měst, která to s regulací heren myslí vážně,“ konstatuje primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl. Mimořádné jednání zastupitelstva města Jablonec nad Nisou k tomuto tématu se koná ve čtvrtek 10. března od 16 hodin ve velkém zasedacím sále jablonecké radnice.

Materiál k projednávání zastupitelstva je ke stažení na webu města zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…