Jablonec nad Nisou: Letohradskou ulici budou lemovat olše šedé

30.03.2019 6:32

Na přelomu měsíce března a dubna dojde ke kácení aleje v ulici Letohradská. Důvodem odstranění devatenácti topolů černých je jejich celkový špatný zdravotní stav. Dále bude odstraněno sedm kusů dalších dřevin, které jsou v kolizi s novou výsadbou. Stromořadí nahradí nová výsadba čtyřiadvaceti olší šedých, kultivar Aurea.

Jablonec nad Nisou: Letohradskou ulici budou lemovat olše šedé
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Vzhledem ke špatnému stavu aleje v ulici Letohradská jsme přistoupili ke kácení šestadvaceti kusů dřevin, z toho devatenáct topolů černých, které silně prosychají a jsou celkově ve velmi špatném stavu. Možný pád větví ohrožuje přilehlou železniční trať i komunikaci“ říká náměstek pro ekonomiku a majetek města Štěpán Matek s tím, že podél trati bude pokáceno i několik vzrostlých bříz. Dojde také k vyčištění území o rozloze 110 m2 od náletových dřevin. Kromě kácení proběhne i frézování pařezů a nová výsadba čtyřiadvaceti zlatolistých olší.

Část území v Letohradské ulici vlastní Správa železniční dopravní cesty, která v druhé polovině března začala s kácením stromů na svém pozemku. „Po jednání se Správou železniční dopravní cesty jsme došli k závěru, že nejvhodnější náhradou bude olše šedá, kultivar Area, která dorůstá do desetimetrové výšky a nebude do budoucna ohrožovat železniční provoz,“ dodává náměstek Matek.

Olše šedá, kultivar Aurea má na jaře listy zbarveny do žluta a na podzim barví do zlatožlutého odstínu. Rovněž mladé větve mají žlutou až oranžovohnědou barvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…