Jablonec nad Nisou: Město chce předcházet předluženosti svých obyvatel

11.10.2021 20:51

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví jabloneckého magistrátu má v plánu začít s realizací Plánu vzdálené dílčí podpory, a to s podporou Agentury pro sociální začleňování, se kterou město uzavřelo memorandum už v roce 2019. Na tomto základě požádalo město agenturu o poradenství.

Jablonec nad Nisou: Město chce předcházet předluženosti svých obyvatel
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Podporu a poradenství agentury chceme využít ke zlepšení finanční gramotnosti cílové skupiny předlužených osob, osob sociálně vyloučených nebo vyloučením ohrožených, zvláště pak mladých lidí a seniorů.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Chceme tak předcházet zvláště zadluženosti rizikových skupin,“ říká náměstek primátora pro oblast sociální David Mánek. 

Právě předluženost obyvatel, a to nejen ve vyloučených lokalitách, vyhodnotila vstupní analýza v roce 2019 jako zásadní problém. O rok později na výstupy z ní navázala pracovní skupina řešící dluhovou problematiku a navrhla 14 opatření. „Ta by měla zvýšit finanční odpovědnost všech cílových skupin, aby systém podpory předluženým a k dluhům směřujícím osobám byl dostupný a aby bydlení lidí, kteří mají dluhy anebo patří do skupiny sociálně vyloučených, bylo kvalitnější,“ konstatuje vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová a dodává, že cílem je vyhodnotit kapacity dluhového poradenství, popřípadě vytvořit informační dluhové centrum.

Aktuálně je v Jablonci nad Nisou sedm lokalit s parametry možného sociálního vyloučení a devět takzvaně rizikových lokalit. V praxi jde o objekty, jež v minulosti město odprodalo soukromým majitelům, ti nabízí bydlení za vysoké nájemné sociálně slabším osobám a do svého majetku neinvestují zpětně žádné peníze. „V těchto lokalitách se zpravidla koncentruje větší počet osob žijících v obtížné sociální situaci, často je provází dlouhodobá nezaměstnanost, exekuce, a tím pádem nejsou schopní získat standardní bydlení. Dle kvalifikovaného odhadu jde celkem o 552 lidí,“ doplňuje David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…