Jablonec nad Nisou: Město chce předcházet předluženosti svých obyvatel

11.10.2021 20:51

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví jabloneckého magistrátu má v plánu začít s realizací Plánu vzdálené dílčí podpory, a to s podporou Agentury pro sociální začleňování, se kterou město uzavřelo memorandum už v roce 2019. Na tomto základě požádalo město agenturu o poradenství.

Jablonec nad Nisou: Město chce předcházet předluženosti svých obyvatel
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Podporu a poradenství agentury chceme využít ke zlepšení finanční gramotnosti cílové skupiny předlužených osob, osob sociálně vyloučených nebo vyloučením ohrožených, zvláště pak mladých lidí a seniorů.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Chceme tak předcházet zvláště zadluženosti rizikových skupin,“ říká náměstek primátora pro oblast sociální David Mánek. 

Právě předluženost obyvatel, a to nejen ve vyloučených lokalitách, vyhodnotila vstupní analýza v roce 2019 jako zásadní problém. O rok později na výstupy z ní navázala pracovní skupina řešící dluhovou problematiku a navrhla 14 opatření. „Ta by měla zvýšit finanční odpovědnost všech cílových skupin, aby systém podpory předluženým a k dluhům směřujícím osobám byl dostupný a aby bydlení lidí, kteří mají dluhy anebo patří do skupiny sociálně vyloučených, bylo kvalitnější,“ konstatuje vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Martina Rosenbergová a dodává, že cílem je vyhodnotit kapacity dluhového poradenství, popřípadě vytvořit informační dluhové centrum.

Aktuálně je v Jablonci nad Nisou sedm lokalit s parametry možného sociálního vyloučení a devět takzvaně rizikových lokalit. V praxi jde o objekty, jež v minulosti město odprodalo soukromým majitelům, ti nabízí bydlení za vysoké nájemné sociálně slabším osobám a do svého majetku neinvestují zpětně žádné peníze. „V těchto lokalitách se zpravidla koncentruje větší počet osob žijících v obtížné sociální situaci, často je provází dlouhodobá nezaměstnanost, exekuce, a tím pádem nejsou schopní získat standardní bydlení. Dle kvalifikovaného odhadu jde celkem o 552 lidí,“ doplňuje David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…