Jablonec nad Nisou: Nemocnice se machinace s předpisy léků netýkají

07.04.2019 15:52

Jablonecká městská nemocnice v souvislosti s nedávnou obžalobou primáře urologie z přednostního předepisování léků prověřila situaci ve všech svých odbornostech.

Jablonec nad Nisou: Nemocnice se machinace s předpisy léků netýkají
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Neshledali jsme žádné nesrovnalosti,“ zní podle slov ředitele nemocnice Víta Němečka závěr kontroly. „Tím se prokázalo, že nemocnice se machinace s předpisy léčiv netýkaly,“ říká náměstek primátora David Mánek.

Primář urologie jablonecké nemocnice Jaroslav Všetička je jedním z devíti lékařů, kteří čelí obžalobě v kauze nelegální podpory prodeje léků. Podle obžaloby údajně inkasoval stovky tisíc korun od farmaceutických firem za přednostní předepisování některých medikamentů. „Nemocnice reagovala na obžalobu jednoho ze svých zaměstnanců tím, že prověřila předepisování léků ve všech odbornostech a kontrola neukázala žádné nesrovnalosti,“ konstatuje ředitel nemocnice Vít Němeček s tím, že žaloba se týká aktivit obžalovaného zaměstnance mimo nemocnici v jeho soukromé ambulanci. „Jablonecká nemocnice dlouhodobě věnuje při nákupu léků i zdravotnického materiálu velkou pozornost optimálnímu poměru cena – užitná hodnota. Dražší položky si musí každý primář vždy obhájit,“ dodává Němeček.

„Jsem rád, že kontroly nic neodhalily. Tím se nade vši pochybnost prokázalo, že se nemocnice machinace s předpisy léčiv netýkaly,“ konstatuje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek.

Podle Němečka v nemocnici proběhla kontrola léků vydávaných veřejnosti na recepty i spotřeba léků pro léčení hospitalizovaných pacientů za rok 2018 i v letech předcházejících. „Údaje o tzv. racionální preskripci za rok 2018 jsme si vyžádali také od VZP, a to za všechny odbornosti v naší nemocnici. Nevyplývají z nich podezření na účelovou preskripci dražších léků v nějakých vyšších finančních objemech,“ komentuje prověrky Němeček.

Provedené kontroly kvituje náměstek Mánek s uspokojením. „Očekával jsem tento způsob řešení situace včetně hlubší analýzy v nemocniční lékárně, i když Nemocnice Jablonec nikdy obžalovaná nebyla. Setrvání primáře Všetičky v městské nemocnici bude pak záviset na výsledku soudního řízení,“ uzavírá náměstek David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…