Jablonec nad Nisou: Obyvatelé města loni vytřídili 4848 tun odpadu

27.02.2023 12:52 | Tisková zpráva

Stejně jako v uplynulých letech přinášíme přehled o množství tříděného odpadu v Jablonci nad Nisou. Celková produkce využitelných složek komunálních odpadů je zhruba na stejné úrovni jako v předchozích letech. Pozitivní zprávou je, že se podařilo snížit podíl směsného komunálního odpadu.

Jablonec nad Nisou: Obyvatelé města loni vytřídili 4848 tun odpadu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

V roce 2022 vyprodukovali občané Jablonce nad Nisou téměř 13 tisíc tun komunálního odpadu. Z tohoto celkového množství bylo předáno k recyklaci 4 848 t odpadu, což představuje téměř 38 %. Jedná se zejména o odpad z barevných kontejnerů, sběrných dvorů, ze sběren a výkupen, které jsou zapojeny do systému obce, a ze školních sběrů. Pokud má město dostát své zákonné povinnosti, pak by podíl vytříděných složek měl za dva roky tvořit minimálně 60 %. Je tedy ještě co dohánět!

Prim vedou kovy

Vzhledem k vysoké hmotnosti materiálu zaujímají největší podíl z celkového množství kovy, a to 1 559 t. Dále bylo vytříděno 1 222 t papíru, 717 t skla a 691 t plastů. Zejména u plastů je vidět výrazný nárůst, který souvisí se zavedením individuálního sběru tříděného odpadu od rodinných domů. Veškeré využitelné složky komunálních odpadů jsou předávány zpracovatelským firmám k recyklaci.

Sběr papíru klesá

V případě papíru byl naopak zaznamenán mírný pokles. V loňském roce se vysbíralo v modrých kontejnerech umístěných na veřejných stanovištích 973 t papíru. Do nádob u rodinných domů bylo odevzdáno dalších 60 t papíru. Tuto komoditu lze odevzdat i ve sběrnách a výkupnách, např. v ul. Belgická a Želivského, které jsou zapojeny do systému odpadového hospodářství města. Tímto způsobem občané odevzdali 149 t papíru. Obliba školních sběrů je na ústupu, a tak v průběhu roku bylo množství takto odevzdaného papíru mnohem menší ve srovnání s předchozími lety. Činilo pouze 40 t.

Narostl objem plastů

Největší meziroční nárůst byl zaznamenám u plastů. Jejich množství bylo v loňském roce vůbec nejvyšší od zavedení třídění odpadu v Jablonci. Již několik let se mohou do žlutých kontejnerů kromě PET lahví odevzdávat též veškeré plasty z domácností a nápojové kartony. Nápojové kartony (tetrapaky) tvoří necelá 2 % obsahu žlutých kontejnerů. Odpovídá to množství kolem 10 t ročně. Celkové množství plastů bylo 691 t. Z toho 623 t bylo odevzdáno do nádob ve veřejné síti stanovišť pro třídění odpadu, 63 t do nádob u rodinných domů a 5 tun ve sběrných dvorech.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31656 lidí

Počet šedých kontejnerů se zvýšil

Již téměř pět let jsou občanům města k dispozici rovněž šedé kontejnery na kovy. Jejich počet byl v loňském roce rozšířen na 46 kusů. Jsou určeny zejména na drobný kovový odpad z domácností, jako jsou plechovky od nápojů, od potravin, zvířecí konzervy apod. Množství kovového odpadu odevzdaného do šedých kontejnerů postupně roste. V roce 2022 se takto vysbíralo více než 27 t kovů. Vzhledem k celkovému množství vytříděných kovů se jedná o nepatrné množství, ale věříme, že toto číslo bude i nadále stoupat. Největší podíl kovového odpadu pochopitelně končí ve sběrnách a výkupnách. Tam odevzdali občané 1 532 t kovů.

Skla je odevzdáno méně

V případě skla došlo k mírnému poklesu oproti předešlému roku, a sice na celkových 717 t. Kolem 30 % z celkového množství skla tvoří čiré sklo, které lze do některých kontejnerů odevzdávat odděleně.

Odměna osm milionů

Za sběr využitelných složek komunálních odpadů získává město odměnu od společnosti Eko-kom, a. s. Za loňský rok přesáhla výše odměny pro Jablonec 8 mil. Kč. Tyto peníze jsou dále používány na provoz a zkvalitňování systému třídění odpadů. V průběhu roku 2022 se postupně zaváděl individuální sběr tříděného odpadu, tzv. door-to-door systém, který spočívá v rozmístění nádob na plasty a papír přímo k jednotlivým rodinným domům či menším bytovým domům. Do systému se zapojilo přes 90 % domácností a na množství vytříděného odpadu je to znát. Pokud jste nádoby nedostali a máte o ně zájem, neváhejte se obrátit na adresu odpady@mestojablonec.cz. Současně se zaváděním individuálního sběru dochází k postupné optimalizaci veřejných stanovišť. Některá se ruší, jinde dochází ke změně četnosti svozů či snížení počtu nádob.

Komunální odpad klesá

Dobrou zprávou je, že v roce 2022 pokleslo množství směsného komunálního odpadu. V černých popelnicích a kontejnerech skončilo v loňském roce 6 393 t odpadu, tedy o 370 t méně než v roce předešlém. Z odpadkových košů rozmístěných na veřejných prostranstvích se odvezlo 180 tun. Téměř veškerý tento odpad končí v zařízení pro energetické využití odpadu v Liberci. Na jednoho obyvatele připadá 147 kg vyprodukovaného směsného komunálního odpadu ročně. Ve srovnání s jinými městy si tedy Jablonec vede velmi dobře.

Na celkovém množství odpadu v Jablonci nad Nisou se významně podílí i objemný odpad, který občané odevzdají ve sběrných dvorech nebo při ambulantních svozech. V uplynulém roce se jednalo o 1 469 t. Tento odpad většinou putuje na skládku. Rádi bychom připomněli, že ne všechny věci musí takto skončit. Předměty, které jsou ještě funkční a mohly by posloužit někomu jinému, je možné odevzdat ve sběrném dvoře ve Smetanově ulici v tzv. re-use centru.

Z biodpadu kompost

Nelze opomenout ani biologicky rozložitelný odpad, který mohou Jablonečané zdarma odevzdávat ve sběrných dvorech a při mobilních svozech, které město organizuje 17i do roka. V roce 2022 množství bioodpadu činilo 514 t. Biologicky rozložitelný odpad je odvážen do kompostárny, kde je následně zpracován do podoby kompostu.

Hojně využívané jsou bílé kontejnery na použitý textil, jehož množství se vyšplhalo na 143 t. Aby byl přehled o množství odevzdaného komunálního odpadu úplný, je nutno dodat, že občané odevzdali ve sběrných místech a při mobilních svozech necelých 18 t nebezpečného odpadu a 1,22 t jedlých olejů a tuků. Na tuto komoditu byly v loňském roce pořízeny nové nádoby. Lze je najít na 10 veřejných stanovištích pro tříděný odpad.

Za zmínku jistě stojí i množství zpětně odebraného elektrozařízení. Ve sběrných dvorech bylo v uplynulém roce odevzdáno 222 t elektrospotřebičů (např. ledničky, pračky, drobné elektrospotřebiče z domácností, televize, monitory apod.).

Na závěr bychom rádi poděkovali všem občanům, kteří se aktivně podílejí na třídění odpadů v Jablonci nad Nisou a přispívají tak k ochraně životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…