Jablonec nad Nisou: Ocenění dostanou pečovatelky na Koncertě proti násilí na seniorech

08.09.2020 16:43

Ve středu 9. září proběhne v Městském divadle Jablonec nad Nisou od 15 hodin 10. ročník Koncertu proti násilí na seniorech a 8. ročník předávání ocenění Jablonecká pečovatelka. Primátor Jiří Čeřovský a náměstek pro oblast sociální David Mánek předají osmi ženám certifikát Jablonecká pečovatelka a drobné dárky s květinou.

Jablonec nad Nisou: Ocenění dostanou pečovatelky na Koncertě proti násilí na seniorech
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Koncert proti násilí na seniorech vstupuje letos do svého jubilejního 10. ročníku. Kvůli koronavirovým opatřením se jeho konání posunulo v kalendáři, místo červnového data byla zvolená středa 9. září od 15 hodin v městském divadle a diváci se mohou těšit na kapelu Hradišťan s Jurou Pavlicou. A jak se stalo v Jablonci už dobrou tradicí, součástí koncertu je také slavnostní předání titulu Jablonecká pečovatelka, který ve spolupráci s Diakonií ČCE bude tento rok udělen už poosmé v řadě.

„O násilí na seniorech se příliš nemluví, ale je to velmi závažné téma. Proto se Jablonec už před deseti lety rozhodl připojit k podpoře Světového den proti násilí na seniorech, který sed od roku 2006 připomíná vždy 15. června,“ říká primátor Čeřovský.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

V Česku se každý den objeví nový případ týrání seniora, každého druhého pak týrá jeho vlastní rodina. „Týrání a psychické či fyzické zneužívání starých lidí může mít mnoho forem, které se kombinují. Od fyzického napadání, vyhrožování, vydírání, ponižování, odmítání pomoci, odpírání jídla, vystavování chladu, nadávky, urážky, přisvojování si důchodu, omezování sociálních kontaktů, odpírání péče až po očividné zanedbávání,“ připomíná Čeřovský s tím, že je třeba nezavírat oči, pokud máme podezření, že se něco podobného děje v naší blízkosti. „Nikdo není povinen snášet týrání, vydírání nebo násilí. Pomoc lze hledat u policie státní na čísle 158, městské na lince 156 nebo je možné volat bezplatnou linku Senior telefonu 800 157 157,“ uzavírá jablonecký primátor.

Ocenění Jablonecká pečovatelka uděluje statutární město Jablonec nad Nisou ve spolupráci s Diakonií ČCE od roku 2012. Práce lidí v sociálních službách je podceňovaná, finančně často nedoceněná a veřejnost ji přehlíží. Přitom se jedná o jednu z nejzáslužnějších a nejtěžších profesí vůbec.

„Letos byla jejich práce ještě ztížená o nebezpečí plynoucí z neznámého viru, jenž zachvátil na jaře postupně celý svět a útočí na ty nejzranitelnější – na seniory. Nezřídka se v době nouzového stavu stalo, že právě pečovatelky byly jedinou osobou, která klientům v domech seniorů a v domech s pečovatelskou službou poskytovaly pomoc, ochranu a důležitý sociální kontakt. Pro ochranu klientů, pak byly tyto sociální pracovnice ochotné omezit kontakt s okolím a často i se svými rodinami a blízkými přáteli,“ podotýká David Mánek. I proto je podle jeho názoru důležité, abychom všichni práci těchto zejména žen náležitě ocenili a poděkovali jim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…