Jablonec nad Nisou: Od srpna nechoďte v noci do Srnčího dolu, bude se tam lovit

28.07.2021 11:27

Přemnožená černá zvěř je důvodem zákazu vstupu do honitby v lokalitě Srnčí důl. Zákaz potrvá od 1. srpna do konce října vždy v nočních hodinách. Magistrát vyzývá veřejnost, aby zákaz nepřekračovala, neboť hrozí újma na zdraví i finanční pokuta.

Jablonec nad Nisou: Od srpna nechoďte v noci do Srnčího dolu, bude se tam lovit
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Po celý srpen, září a říjen bude kvůli přemnožení černé zvěře zakázaný vstup do honitby v lokalitě Srnčí důl, a to vždy od 21 hodin večer do 6 hodin ráno následujícího dne. Zákaz bude vyhlášený proto, aby myslivci mohli přemnoženou zvěř odlovit. To není v současné době možné, protože se zde lidé neustále pohybují, a to i v noci. Divočáci tak mohou nekontrolovaně škodit na městských a ostatních pozemcích.

„Honitba je označená výstražnými tabulemi s QR kódem, který obsahuje všechny informace zveřejněné na městském webu včetně mapky s vyznačenými hranicemi území,“ říká Petra Němečková z magistrátu, která má na starosti správu lesů, myslivost a rybářství, a dodává: „Je třeba striktně zákaz vstupu dodržovat. Za jeho porušení hrozí pokuta až 10 000Kč.“

„V současné době se v lokalitě Srnčí důl dle odhadu pohybuje cca 30 - 40 divokých prasat. Běžný stav je okolo deseti kusů,“ říká Radek Novotný, myslivecký hospodář honitby Rádlo. Myslivci také upozorňují, že lidé divočáky lákají ke svým domovům velkým množstvím vyhozených potravin, ke kterým mají zvířata jednoduchý přístup.

Co dělat v případě, že zvíře potkáte

„Pokud divoké prase někde v noci potkáte, pak v klidu odcházejte. Nesnažte se jej nějak plašit či dělat rámus. To si může bachna, která si chrání selata, vyložit jako ohrožení a může k obraně selat zaútočit. Ohrožení jsou i volně pobíhající psi, protože jejich přítomnost si dospělý kus opět vyhodnotí jako ohrožení a může na psa zaútočit. Většina takových střetnutí psa s prasaty končí velmi tragicky, nemluvě o možnosti nákazy psa Aujesztskyho chorobou, na kterou není lék a pes do 48 hodin umírá,“ konstatuje Petra Němečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…