Jablonec nad Nisou: Pozor na ohně na zahradách

10.04.2020 9:49

Statutární město Jablonec nad Nisou důrazně žádá občany, aby při úklidu zahrad shrabaný materiál nepálili. Panuje extrémní sucho a hrozí vznik požárů.

Jablonec nad Nisou: Pozor na ohně na zahradách
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

Velikonoční svátky slibují kromě pondělí příjemné jarní počasí. Toho zřejmě využijí zahrádkáři a také v době nouzového stavu se budou věnovat práci na čerstvém vzduchu. Statutární město Jablonec však vyzývá, aby lidé byli při pobytu na svých zahradách velmi opatrní a nezakládali ohně. „Pozor je třeba dávat na odhozené nedopalky cigaret, na nehlídaná ohniště na zahradách apod.,“ říká vedoucí oddělení krizového řízení Vratislav Pavlín.

Anketa

Václav Klaus ml. navrhl, abychom EU hned vypověděli Lisabonskou smlouvu. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 25891 lidí

Velký požár vypukl v pondělí v lese v Horské Kamenici u Železného Brodu, při jehož likvidaci pomáhali také dobrovolní hasiči z Jabloneckých Pasek. „Velmi rád bych dobrovolným hasičům poděkoval,“ říká major Jan Havel, vedoucí oddělení IZS a služeb jabloneckého územního odboru Hasičského záchranného sboru LK. „Zásah byl prováděn ve velmi svažitém, nepřístupném terénu za velmi silného větru v nedýchatelném prostředí, takže bylo nutné použít dýchací techniku. Byl velmi fyzicky a časově náročný a každý z hasičů se zde vydal ze všech sil.“

Požár zachvátil v pondělí 6. dubna odpoledne les o rozloze 700 x 400 metrů a s likvidací pomáhala také letadla. Hasilo se až do úterního odpoledne. „Na takto rozsáhlé ploše požáru budou ještě určitě skrytá ohniska, která se mohou ukázat v příštích dnech a některé jednotky se na místo budou muset ještě vracet a dohašovat,“ dodává Havel. Likvidace požáru v Horské Kamenici se účastnilo celkem 32 hasičských jednotek. Příčinou bylo pravděpodobně neodpovědné pálení odpadu po těžbě dřeva. Další požár se rozhořel ve středu 8. 4. odpoledne na Prosečském hřebeni. Upozornila na něj kamera městského kamerového systému, jež zaznamenala kouř, a hlášení přišlo i na městskou policii. Příčina požáru se ještě šetří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…