Jablonec nad Nisou: Příští rok by mohly autobusové zastávky komunikovat

02.10.2020 18:55

Jablonec nad Nisou se zapojí do projektu společnosti KORID LK, v jehož rámci osadí pětadvacet informačních systémů na autobusových zastávkách ve městě. Realizace projektu by mohla proběhnout od jara do konce roku 2021, Jablonec by se podílel částkou necelých 300 tisíc korun.

Jablonec nad Nisou: Příští rok by mohly autobusové zastávky komunikovat
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Zastávkové informační systémy (ZIS) napojené na data Centrálního dispečinku IDOL, které provozuje KORID LK, zobrazují na displeji odjezd spojů ze zastávky včetně aktuálního zpoždění a případné informace o mimořádnostech na trase autobusových linek. „KORID LK vybral k osazení 32 zastávek důležitých pro příměstskou autobusovou dopravu, z nichž deset je v Jablonci nad Nisou. K nim chce samotný Jablonec přidat dalších 15 zastávek,“ říká ředitel Jablonecké dopravní (JD), a.s., Luboš Wejnar.  

Náklady na plánovaných 25 ZIS se odhadují na 3,3 mil. Kč bez DPH. KORID LK požádá o dotaci na spolufinancování projektu Zastávkové informační systémy v aglomeraci Liberec – Jablonec nad Nisou z Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ), z programu Udržitelná doprava. „V případě kladného vyjádření může být dotace ve výši 85 % uznatelných nákladů, pak by Jablonec z vlastní pokladny investoval necelých 300 tis. korun, které by na základě smlouvy o spolupráci uhradil společnosti KORID LK po realizaci projektu a předání ZIS do užívání, a to nejdříve na podzim 2021. Pokud dotaci KORID LK nezíská, nebude se projekt realizovat,“ vysvětluje Wejnar.

V rámci projektu se počítá s osazením tří typů ZIS většinou na jednotné konstrukci nového městského typu označníku autobusových zastávek v IDOL, který vychází z osvědčené konstrukce používané v pražské integrované dopravě a v systémech městské hromadné dopravy dalších měst ČR včetně Liberce. Běžná cena jednoho velkého ZIS je 150-250 tis. Kč dle typu, cena nízkoenergetického ZIS je od 20 do 50 tis. Kč, cena interaktivního ZIS je cca 70 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…