Jablonec nad Nisou: Rekonstrukce a prodloužení tramvajové tratě č. 11

18.10.2019 13:48

Prohlášení k bodu jednání Zastupitelstva města Jablonec nad Nisou dne 17. 10. 2019

Jablonec nad Nisou: Rekonstrukce a prodloužení tramvajové tratě č. 11
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Jablonec nad Nisou usiluje o to, aby tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nezanikla. Zastupitelé potvrdili vůli v projektu rekonstrukce tramvajové trati pokračovat a uvolnili na spolufinancování 55 milionů korun. Po nástupu nového primátora RNDr. Jiřího Čeřovského došlo k výraznému narovnání vztahů mezi Jabloncem a DPMLJ. Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy nyní všechny strany jednají o možnosti, a za jakých podmínek, je možné realizovat první etapu celého projektu. Tedy rekonstrukci stávající tratě samostatně, jelikož by jinak hrozil během několika příštích let její zánik.

„Variantou realizovat pouze rekonstrukci stávající tratě se dosud nikdo nezabýval. Jsme tak nuceni řešit současnou krizovou situaci, kdy musíme dodržet termín pro podání žádosti, aby bylo vůbec možné rekonstrukci trati uskutečnit a tramvaj jako důležité meziměstské spojení pro občany obou měst zachovat,“ říká primátor Čeřovský. Ve spolupráci s předsedou představenstva dopravního podniku Ing. Michalem Zděnkem a Ministerstvem dopravy nyní vedení Jablonce hledá řešení této složité situace. „Dopravní podnik vítá a oceňuje aktivní přístup nového primátora Jablonce nad Nisou pana Jiřího Čeřovského. Jsme rádi, že se nám společnými silami konečně daří problematiku tramvajové trati mezi Jabloncem a Libercem posunout kupředu,“ sděluje Michal Zděnek. „Rozdělením současného projektu na rekonstrukci stávající trati a na její prodloužení snižujeme míru rizika, že by se projekt nerealizoval, a zvyšujeme šanci na to, že dotační peníze z programu OPD dopravní podnik získá,“ vysvětluje primátor. „Jsem velmi rád, že se nám daří s DPMLJ, který je žadatelem o dotaci, najít společnou řeč a máme společnou vůli složitou situaci řešit i za výrazné pomoci primátora statutárního města Liberec pana Ing. Jaroslava Zámečníka,“ dodává Čeřovský.

DPMLJ ve spolupráci s oběma městy, Jabloncem a Libercem, upravuje svoji žádost o dotaci, a to pouze na realizaci výše zmíněné I. etapy. Díky obratu ve vztazích a okamžitému jednání je získání dotačních prostředků reálné.

O projektu prodloužení tramvajové trati do centra města se bude v Jablonci nad Nisou dále jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…