Jablonec nad Nisou: Strážníci přivítali doma zachráněnou Karolínku

24.07.2021 9:45

Čtrnáctý červencový den roku 2021 zůstane v Jablonci zapsaný jako den bleskové povodně. V ten den zcela mimo velkou vodu se však strážníkům Městské policie Jablonec nad Nisou podařilo také zachránit život dvouleté Karolínce.

Jablonec nad Nisou: Strážníci přivítali doma zachráněnou Karolínku
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

„Chvilku před devátou hodinou večer 14. července jsme na tísňovou linku 156 přijali oznámení, že se dusí dítě. Otec se omlouval, že si spletl linku s číslem záchranky, kterou chtěl volat, protože jim umírá dvouletá holčička,“ popisuje dramatické hlášení ředitel MP Jablonec n. N. Michal Švarc.

Na městské policii na nic nečekali a na adresu volajícího okamžitě vyrazila hlídka strážníků vybavená přístrojem AED (automatizovaný externí defibrilátor) a pro jistotu na stejné místo přijela i hlídka, která byla blízko. Dispečer MP přivolal Zdravotní záchrannou službu (ZZS LK). „Obě hlídky strážníků přijely na místo společně tři minuty po telefonátu rozrušeného otce. Strážníci s přístrojem AED se okamžitě ujali holčičky, zhruba dvouleté, s vysokou teplotou. Tu se rodiče snažili dva dny snižovat léky,“ komentuje událost ředitel MP.

Děvčátko se dusilo, z úst mu šla pěna, mělo křeče a zapadlý jazyk. „Strážníci dítě položili na tvrdou podložku a ihned zjišťovali životní funkce. Holčička se poté rozplakala a nadýchla,“ říká Švarc. Během ošetřování byli strážníci ve spojení s dispečerkou ZZS LK, která je informovala o výjezdu záchranky z Liberce. Oni jí sdělili aktuální teplotu děcka 39,6 oC a jaké léky rodiče podali. Dispečerka doporučila anální čípek a ledové zábaly celého těla.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Strážníci i nadále kontrolovali životní funkce až do příjezdu záchranky, která dorazila zhruba 20 minut po městské policii. Všichni spolupracovali na další stabilizaci dítěte, které posléze sanitka odvezla do jablonecké nemocnice.

„Lékař ze záchranky poděkoval strážníkům za rychlý a adekvátní zásah, který děvčátku zachránil život. Zachráněná Karolinka je už z nemocnice doma a strážník Jakub Loprais jí i jejímu staršímu bratrovi ve čtvrtek 22. července předal na památku plyšového Fandu Pandu,“ doplňuje Michal Švarc, ředitel MP.

„Moc bych chtěla poděkovat. Opravdu moc si toho vážíme, klobouk dolů, pomáháte a chráníte 100%. Díky, že nám strážníci dceru Karolínu drželi při životě. Dělali, co mohli, do příjezdu záchranky byla malá v pořádku díky vašim skvělým strážníkům,“ napsala řediteli jablonecké městské policie maminka Karolinky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.