Jablonec nad Nisou: Svatý Jan Nepomucký opět chrání svou část města

16.10.2019 15:36

Socha svatého Jana Nepomuckého stojí na křižovatce ulic Sokolí, Malá a Jánská v Jablonci nad Nisou už od roku 1752. K jejímu celkovému zrestaurování došlo vloni a v pondělí 14. října 2019 jí za účasti zástupců města i veřejnosti slavnostně požehnal římskokatolický kaplan. Oprava sochy a jejího bezprostředního okolí si vyžádala 378 tisíc korun, dotace z Ministerstva kultury činila 56 tisíc, zbytek byl uhrazen z městského rozpočtu.

Jablonec nad Nisou: Svatý Jan Nepomucký opět chrání svou část města
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Sloup se svatým Janem z Nepomuku v barokním stylu nechal na kraji svých pozemků postavit sedlák a švec Josef Johannes Seidl v roce 1752, socha sama ale může být mnohem starší,“ uvažuje vlastivědný badatel a tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. Socha později připadla k domu v těsném sousedství a po druhé světové válce byla prohlášena kulturní památkou. Zub času se na ní ale podepsal, a ještě před pár lety vězela v zahradě zarostlá křovím až po ramena, svatozář s pěti zlatými hvězdami, tolik typickými pro Jany z Nepomuku, strženou kolem krku.

Opravu celého sloupu a zvelebení jejího bezprostředního okolí si vzali za své, jako už mnohokrát před tím, pracovníci magistrátu v Jablonci, který také její opravu z velké části zafinancoval. Aby to bylo možné, s laskavým souhlasem majitelky domu, na jehož pozemku Jan Nepomucký stál, muselo nejprve dojít k převodu památky do majetku města. Jablonec se díky této transakci stal zase o kousek krásnější.

Půvabné je, že původní vlastník pozemků a původce sloupu se svatým Janem Nepomuckým Josef Seidl je přímým předkem jabloneckého patriota, fotografa a nositele ceny města Pro Meritis Siegfrieda Weisse, který se požehnání osobně účastnil a vyjádřil veliké potěšení. Navíc kouzlem nechtěného se stalo, že k požehnání došlo přímo v den jeho 86. narozenin. Siegfried Weiss se svou rodinou dodnes bydlí v jednom ze Seidlových domů téměř na dohled svatého Jana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…