Jablonec nad Nisou: V novém roce nový sál

16.12.2017 19:58

Na rok 2018 Jablonec chystá obnovu největšího zasedacího sálu v budově radnice, sál č. 202, kde k pravidelným jednáním usedají zastupitelé, ale probíhají tu i školení či konference.

Jablonec nad Nisou: V novém roce nový sál
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Sál si mohou pronajmout i soukromé subjekty. Celková rekonstrukce do původní podoby navržené architektem Karlem Winterem je odhadovaná na 8-9 milionů korun.

Velký zasedací sál, který je stále ještě sevřený umakartovým obložením ze 70. let minulého století letos na Den památek ostře kontrastoval se sousedními dvěma zasedacími místnostmi, které už jsou pro rekonstrukci a dýchá z nich duch 30. let. Návštěvníci radnice obnovu radničních prostor a snahu vedení města o návrat k původní podobě interiérů radnice hodnotili velmi pozitivně.

„Zasedací sál je v současné době téměř na hranici důstojné provozuschopnosti, má narušené omítky a malbu dožilé instalace, poškozené podlahy, dožilý a nedůstojný nábytek i projekční a reprodukční technika,“ popisuje současný stav sálu tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Původní podoba sálu se dochovala na fotografiích a plánech architekta Wintera. Vedení města plánuje, stejně jako v obou menších zasedacích místnostech, obnovu takříkajíc od podlahy přes veškeré elektroinstalace, dřevěné ostění, svítidla i nábytek, výmalba v originálním odstínu je samozřejmostí. Kapacita sálu se obnovou sníží z dnešních 120 na 75 míst. Balkon pro veřejnost, na nějž se vstupuje ze 3. patra zůstane v současné podobě se sedadly pro 30 přihlížejících.

I nadále by tato místnost byla pojata variabilně. „Současnou již nevyhovující projekci nahradíme dvěma plochými obrazovkami na mobilních stojanech, stejně tak další technologie potřebné pro jednání zastupitelstva zůstanou skryté. Sál tak bude moci i nadále kromě jednání zastupitelstva sloužit pro veřejnost a k reprezentačním účelům města. Mohly by tam také probíhat i větší svatby,“ říká tajemník Řeháček.

Při obnově zasedacích místností radnice spolupracovala převážně s řemeslníky z regionu, osvědčeným konsorciem mladých restaurátorů a také dodavateli historických svítidel - firmou Houska a Douda. Stejnou cestou se chystá jít i při obnově velkého sálu. Na všechny rozsáhlejší dodávky a větší práce budou ale vypisována výběrová či poptávková řízení. V rozpočtu je na obnovu sálu rezervována částka 8 milionů korun, dá se ale předpokládat, že se náklady mohou snížit právě v rámci výběrových řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…