Jablonec nad Nisou si připomněl 17. listopad už včera

17.11.2018 11:40

Slavnostní připomenutí 17. listopadu - Dne boje za svobodu a demokracii se konalo včera v Jablonci nad Nisou u pomníku Bojovníků za svobodu a obětem bezpráví v parku v ulici generála Mrázka. Vedle představitelů města, zastupitelů, policie i armády, se zúčastnila i skupina studentů obchodní akademie a široká veřejnost.

Jablonec nad Nisou si připomněl 17. listopad už včera
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Primátor Milan Kroupa, pro něhož to byla po včerejším uvedení do funkce zároveň premiéra na veřejnosti, ve svém proslovu připomněl historické události, díky nimž je 17. listopad významným dnem a státním svátkem. „Svoboda a demokracie jsou hodnoty, pro něž stojí za to bojovat, a kterých je potřeba si vážit a hýčkat je. Nejsou totiž samozřejmé,“ řekl ve svém projevu.

Květinu za statutární město Jablonec nad Nisou spolu s manželi Kroupovými položili náměstci Jakub Chuchlík, Štěpán Matek a David Mánek. Květiny také položil poslanec PČR Petr Beitl, krajský radní Petr Tulpa, zástupci Policie ČR, Armády ČR, ČČK, Centra sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p. o., někteří zastupitelé a veřejnost.

Projev primátora Milana Kroupy k připomenutí událostí 17. listopadu

Vážení spoluobčané,

17. listopad je pro naši zemi datem s mimořádnou historickou hodnotou. Připomínáme si dvě historické události, které ovlivnily další vývoj naší země.

V obou případech to byli studenti, kteří s velkou odvahou a odhodláním iniciovali společenské změny. Byli to právě oni, kteří dali 17. 11 .1939 všem na vědomí, že není možné se smířit s diktátem fašismu a že je nutné mu čelit vší silou.

Zavření vysokých škol, deportace tisíců studentů do koncentračních táborů a popravy byly krutou odplatou fašistického Německa proti nim a celému národu. Tyto události nezůstaly světu utajeny a 17. listopad byl vyhlášen Mezinárodním dnem studenstva.

Další a pro nás aktuálnější událostí, jež se udála 17. listopadu 1989, byl začátek sametové revoluce a s ní spojené celospolečenské změny, které pro naši zemi znamenaly přeměnu totalitního režimu v režim demokratický. 17. listopad 1989 přinesl novou naději a začátek svobodného života.

Od listopadových událostí uběhlo již 29 let. Za tu dobu jsme zažili mnohé, ale všichni víme, že je jediná správná cesta a to cesta demokracie, a že těžce získanou svobodu si už nikdy nesmíme nechat vzít.

Svoboda a demokracie jsou hodnoty, pro něž stojí za to bojovat, a kterých je potřeba si vážit a hýčkat je. Nejsou totiž samozřejmé.

Uvědomme si všichni odpovědnost za to, že žijeme ve svobodné a demokratické zemi, a nosme v srdcích odkaz těch, kteří pro nás tyto hodnoty vybojovali. Je naší povinností předávat tento odkaz dál, našim dětem a dbát na to, aby i další generace byly znalé naší společné historie. Mohlo by se totiž stát, že národ, který nebude znát vlastní historii, může snadno žít cizí budoucnost.

Trvalé zachování svobody a demokracie musí být pro každého z nás tím nejvyšší morálním principem.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…