Jablonec nad Nisou zlevňuje od září jízdné v městské hromadné dopravě

28.07.2018 20:17

Od 1. září bude platit nový tarif pro městskou dopravu v Jablonci nad Nisou. Mnohem levněji se v městských autobusech svezou děti, studenti i senioři. Roční časová jízdenka se zlevňuje ze současných 4660 na 3650 korun.

Jablonec nad Nisou zlevňuje od září jízdné v městské hromadné dopravě
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Výměr Ministerstva financí (2/2018), který se prioritně vztahuje na železniční a meziměstskou dopravu, zavádí slevy ve výši 75 % pro cestující od 6 do 18 let, žáky a studenty od 18 do 26 let a seniory starší 65 let. Tarify městské hromadné dopravy jsou plně v kompetenci jednotlivých měst.

„Rozhodli jsme se, že v souvislosti s novým výměrem ministerstva financí budeme poskytovat slevy cestujícím i v celé síti jablonecké městské hromadné dopravy. Dětem, studentům a seniorům v Jablonci tak od 1. září zlevní cestování městskými autobusy. Navíc jsme schválili velmi výrazné zlevnění roční jízdenky.“ přichází s dobrou zprávou primátor Jablonce Petr Beitl. Rada města Jablonec nad Nisou nové tarify schválila v polovině července.

Zlevněné jízdné se týká dětí od 6 do 18 let, žáků a studentů do 26 let a seniorů starších 65 let. Důchodci, kterým ještě nebylo 65 let, na které se tyto slevy nevztahují, si nově mohou zakoupit celoroční jízdenku, za kterou zaplatí 1900 korun, což vychází na 5 Kč denně.

Zlevněná papírová jízdenka na 30 minut bude od 1. září stát 4 Kč (dosud 9 Kč), za 60 minut cestující uplatňující slevu zaplatí 6 Kč (dosud 12 Kč).

Již zakoupené časové jízdenky zůstávají v platnosti

Změna tarifů se týká i časových jízdenek. Od 1. září se ruší půlroční předplatná jízdenka a také roční zlevněná jízdenka na dobu školního roku. Nově v rámci integrovaného systému Libereckého kraje IDOL pro všechny cestující dochází ke sjednocení druhů časových jízdenek. K dispozici pro všechny kategorie cestujících budou jízdenky na 7, 30, 90 a 366 dnů.

Žáci a studenti si nově budou moci zakoupit zlevněnou roční jízdenku na 366 dní za 912 korun, stejně jako senioři starší 65 let. Za nezlevněnou roční jízdenku cestující od 1. září zaplatí o 1010 korun méně, tj. 3650 korun. Nově se bude vydávat s platností 366 dnů od data vystavení.

Stávající, již zakoupené, časové jízdenky zůstávají v platnosti. Nové časové jízdenky, platné od 1. 9. 2018 bude možné zakoupit od soboty 1. září na obvyklých místech. Od 1. 9. 2018 bude platit nový ceník také v rámci celého integrovaného dopravního systému IDOL (včetně tramvajové linky č. 11). Kompletní podrobné informace o tarifech, slevách, podmínkách pro jejich prokazování atd. budou k dispozici na kontaktních místech, v médiích a na webových stránkách města nebo ZDE v druhé polovině měsíce srpna.

Nařízení statutárního města Jablonec nad Nisou č. 1/2018 – tarif MHD od 1. 9. 2018 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…