Jablonec postavil judistům novou arénu. Pásku stříhal také Krpálek

17.09.2020 11:45

Jablonec nad Nisou má novou Judo arénu. Vznikla rekonstrukcí objektu zázemí lehkoatletické haly na Střelnici. Na stavbu za necelých 45 milionů korun získalo statutární město Jablonec nad Nisou dotaci 18,8 milionů korun z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Stavělo se od loňského dubna, hala se slavnostně otevřela ve středu 16. září 2020 a pásku přestřihl také olympijský vítěz, mistr světa a Evropy Lukáš Krpálek.

Jablonec postavil judistům novou arénu. Pásku stříhal také Krpálek
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Judo aréna vznikla tak, že jsme na existující objekt zázemí lehkoatletické haly na Střelnici přistavěli další patro,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček. Kromě přistavěného patra prošlo stavebními proměnami také přízemí a 1. patro rekonstruované budovy. „V přízemí jsou cvičební sály a posilovny, v 1. patře je nové hygienické zázemí včetně oddělených šaten pro chlapce a dívky, klubovny pro judo i prostory pro fyzioterapii nebo kanceláře a ve 2. patře je prostorná tělocvična juda s tatami a sklad. Do všech pater Judo arény se vstupuje přes hlavní vchod do atletické haly okolo recepce, odkud je zároveň možný bezbariérový přístup pomocí schodišťové plošiny,“ dodává Roubíček.

Bude se tu trénovat i soutěžit

Nová Judo aréna bude sloužit jabloneckým judistům ke tréninkům, ale díky jejím rozměrům zde bude možné pořádat také menší soutěže a soustředění. Navíc tu je posilovna, kardio centrum a menší tréninkové místnosti, které kromě judistů budou moci využívat také další sportovní kluby a oddíly, školy a strážníci městské policie, ale i veřejnost.

Také tuto stavbu, jako mnoho jiných odvětví tento rok, zasáhla pandemie koronaviru. „Trochu se nám opozdilo vybavení posilovny a kardio centra. Vše však nakonec nejpozději do konce září zvládneme,“ vysvětluje náměstek pro rozvoj města.

Největší radost z nové Judo arény mají samozřejmě judisté. „Je to splněný sen mnoha generací. Vždy jsme chtěli mít vlastní tělocvičnu, o kterou se s nikým nemusíme dělit. Novou arénou ukončíme snažení, které trvalo 60 let, a nyní se budeme moci plně věnovat pouze sportu a výchově mládeže,“ říká předseda Judo Klubu Jablonec Michael Man. Ten si od nového zázemí slibuje, že k judu, které je stále více populární, přitáhne nová aréna další zájemce. „Velikost tělocvičny a vybavení nás posune do 21. století. Budeme si moci dovolit větší nábor zájemců. Specializované prostředí je navíc ve sportovním areálu, kde se budeme potkávat s jinými významnými sportovci, což může být další motivací pro naše naděje,“ dodává Man.

Jablonečtí judisté za sebou mají pětašedesátiletou historii, nikdy ale neměli kvalitní zázemí, celou dobu putovali po provizorních prostorách. „Děkujeme všem, kteří se na tomto projektu podíleli a podílí. Je to pro nás závazek, aby v Jablonci bylo judo na světové úrovni. Nejdůležitější ale pro nás je vychovat co nejvíce judistů – slušných lidí,“ zdůrazňuje Michael Man.

Vše nebylo, jak se zprvu zdálo

Stavební společnost TERMIL, s.r.o., která vzešla z výběrového řízení, se hned od počátku realizace musela potýkat s problémy, jež vedly k mnoha změnám oproti projektové dokumentaci.

„Nepředpokládané skutečnosti se objevily hned po zahájení výkopových prací, odlišné geologické podmínky - střídání nesoudržných zemin s rozsáhlými skalními výchozy - zásadně ovlivnily i technologii zakládání. Oproti předpokladu prošel úpravou vodovodní řád a přeložila se dešťová i splašková kanalizace, které vedly v jiné trase. Vzhledem k odlišné konstrukci svislých stěn pod terénem bylo doplněno další hydroizolační souvrství.  Zjistili jsme staticky nevhodné uložení původního stropu nad 1. patrem, stropní panely se musely vybourat, čímž se zásadně změnila konstrukce nového stropu. A to mělo vliv i na změny příček, které jsme nemohli zachovat, ale naopak nahradit novými. Změnil se i rozsah omítek. Museli jsme dodatečně ztužit také původní ocelovou konstrukci, která vykazovala značné statické vady,“ vypočítává některé z řady nutných úprav Libor Milota, jednatel firmy TERMIL, s.r.o. S veškerými problémy se však zhotovitel dokázal zdárně vypořádat a po dovybavení interiéru zahájili judisté již od začátku září nový objekt užívat ke svým tréninkům.

O dotaci na projekt se žádalo několikrát

Projekt na rekonstrukci zázemí atletické haly na Judo arénu se snažilo město uplatnit v žádosti o dotaci několikrát. Úspěšné bylo v programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z roku 2018. „Předložení žádosti o dotaci schválili zastupitelé v polovině prosince 2018, do konce roku jsme museli žádost dopracovat a odeslat na ministerstvo. Od ledna 2019 se pracovalo na zadávací dokumentaci a poté byla vyhlášena veřejná zakázka na dodavatele stavby, v březnu byla přidělena dotace a na stavbě se začalo pracovat již v dubnu,“ popisuje vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová a dodává: „Jsem ráda, že Jablonec obstál v konkurenci celé České republiky a dotaci pro projekt získal.“

„Získat dotaci stálo město mnoho času a energie, ale jednoznačně to stálo za to. Až sedmdesát procent členů jabloneckého oddílu juda tvoří děti a mládež do 18 let, kteří tak mohou smysluplně trávit svůj volný čas, rozvíjet své schopnosti v této sportovní disciplíně a v budoucnu nás třeba i reprezentovat na mezinárodních soutěžích,“ vysvětluje náměstek pro oblast humanitní David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…