Jaké jsou aktivity prachatických zastupitelů?

17.04.2017 17:32

Zastupitel města Prachatice Ing. Bc. Robert Zeman se v posledních dnech jako člen české delegace poradního sboru Rady Evropy – její části kongresu místních samospráv - a na základě oslovení pracovníků CLRAE zúčastnil dvou seminářů o demokracii a jejích podobách na místní úrovni ve Lvově a Dnipru na Ukrajině, kde také současně prezentoval naše město. Členství v delegaci je navázáno na zastupitelský mandát.

Jaké jsou aktivity prachatických zastupitelů?
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

Zastupitel Ing. Bc. Robert Zeman byl velice potěšen, že se mohl těchto seminářů zúčastnit a tato setkání popsal slovy: „Je velká čest pro naše město i pro mě samotného, že jsem byl požádán o pracovní účast na takových setkáních. A to z důvodu mého členství  v české národní delegaci do tohoto orgánu. První seminář se konal  v březnu ve Lvově, kde jsme společně s kolegyní Mary Hanna, zastupitelkou a radní z Irska Hourigan, představili naše municipality, osoby, motivy účasti v politice, zájem a způsoby jak být transparentní pro občany atd.

Na začátku dubna jsem spolu s dalším kolegou - členem kongresu místních samospráv přednášel mladým lidem v Dnipru, bývalém Dněpropetrovsku. Seminář se dotýkal etiky v lokální politice, volebních kampaní a dalších praktických činností souvisejících s komunální politikou. Účastnící tohoto semináře byli většinou universitně vzdělaní mladí lidé, kteří již byli zastupiteli nebo se občansky angažovali a celou dobu brali práci v semináři vážně. Žádné úsměšky, nezájem, ale naopak. Slovo etika pro ně mělo význam, viděli za ním činy a ne vychytralá řešení, jak jsme bohužel často svědci v naší dnešní  společnosti. Stejně zajímavá byla jejich spolupráce mezi sebou. V cvičných hrách ctili jeden druhého a záměrně si neškodili, respektovali znalosti druhých a ze společného výsledku měli radost. Mě potěšili a mají můj respekt. Věřím, že i oni si odvezli do svých domovů zkušenost, že společnost se buduje po krůčkách, že nic není hned a že naše Prachatice jsou výsledkem dlouhodobé činnosti a zájmu nejen politiků o vzhled a kvalitu života ve svém městě. Já jim osobně držím palce, aby si stejně příjemné místo pro život vybudovali i ve svých městech, čtvrtích, vískách.

Prachatice byly důstojným příkladem, zůstaly myslím v mysli ukrajinských kolegů jako místo, kde chceme být transparentní, otevření k veřejnosti a spolkovému životu. Představil jsem jim cestu, která k transparentnosti vedla, aby si uvědomili, že nic nevzniká snadnou cestou a bez úsilí, problémů a často i i ztrát jedinců ve prospěch společnosti.

Pokud by se našel z mladých lidí, cca do třiceti, někdo, kdo by s nimi rád navázal kontakt, určitě jej zprostředkuji, ostatně tak jsme se domluvili s většinou účastníků. Výhodou je ruština, angličtina. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…