Jeden svět se představí Znojmu už potřetí

18.03.2014 7:38

Po roce zavítá do Znojma opět Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letos již potřetí. Festival, který ve spolupráci s kinem Svět organizuje Znojemská Beseda, začíná 26. března 2014. Nabídne osm dokumentárních filmů ve třídenních veřejných projekcích. Souběžně od čtvrtka 27. března do úterý 2. dubna probíhají dopolední školní projekce pro všechny věkové kategorie.

Jeden svět se představí Znojmu už potřetí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Festival Jeden svět je jedním ze základních stavebních kamenů společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 se stal nejvýznamnějším festivalem svého druhu na světě a v roce 2007 získal čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

Hlavním tématem letošního 16. ročníku festivalu je práce, která je významným hybatelem lidských osudů. Celkem letos festival nabízí 106 dokumentů v 11 tematických kategoriích. Součástí promítání filmů je i následná beseda o tématu se zajímavými hosty.

Které filmy uvidíme ve Znojmě?

„Práce jako hlavního tématu letošního festivalu se ve Znojmě dotkneme hned úvodním snímkem S chutí do toho!, který nás zaujal už svým původním pracovním názvem Čest práci! Nechali jsme se jím inspirovat a připravili pro zahajovací večer občerstvení v retro stylu,“ říká produkční Znojemské Besedy Jana Alexová.

Film režisérky Lindy Kallistové Jablonské Počátky vidí problematiku práce z pohledu dětí opouštějících dětské domovy. Kromě on-line rozhovoru s autorkou proběhne také beseda s Josefem Perličkou z Dětského domova Znojmo.

Ve čtvrtek odpoledne čeká diváky film Olga, životní příběh Olgy Havlové. Násilné konflikty v našem světě přiblíží film o současné Sýrii #chicagoGirl, o aktuální situaci si pohovoříme také s Jakubem Szántó, zpravodajem ČT na blízkém východě. Za svou Velkou noc získal režisér Petr Hátle cenu za nejlepší český dokument na festivalu v Jihlavě. Srovnání pražské noci s tou znojemskou nám přiblíží následná beseda.

Páteční festivalový program přináší optimistická témata, která se týkají každého z nás. Režisérka Lidia Duda z Polska nás ve stejnojmenném filmu přesvědčí, že Všechno je možné. Projekt Příroda zavede děti i dospělé od obrazovek zpátky do přírody a ukáže nám, že není třeba nahrazovat skutečný svět tím virtuálním. Na závěr festivalu jsme připravili snímek Iva Bystřičana Mých posledních 150 tisíc cigaret. Ukazuje promyšlený obchod s lidskou slabostí, argumenty peněz, které stojí nad zájmy našeho zdraví. Film vtipný a zároveň alarmující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…