Jeseník: S kvalitou života ve městě převládá spokojenost

28.04.2018 6:32

Téměř 700 respondentů se během února a března zapojilo do dotazníkového šetření, které se zabývalo průzkumem spokojenosti občanů. Ti mohli odpovídat v elektronické nebo papírové formě. Data budou využita jako podklad pro tvorbu Strategického plánu rozvoje města Jeseník.

Jeseník: S kvalitou života ve městě převládá spokojenost
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

„Vyhodnocení dotazníku pochází od 673 respondentů. Účast v průzkumu dosáhla nadstandardně doporučený počet pro reprezentativní vzorek respondentů u průzkumů na území o velikosti okresního města,“ uvádí se v analýze šetření. Lidé v dotazníku vyjadřovali svůj názor na spokojenost s životem ve městě, dopravní dostupností, životním prostředím, určovali nejzávažnější problémy ve městě, oblíbená a neoblíbená místa a další.

S kvalitou života ve městě převládá mezi respondenty spokojenost (81 %). „Ve srovnání s jinými městy, kde byl podobný průzkum realizován, je hodnota spokojenosti občanů Jeseníku vyšší,“ podotýkají autoři analýzy. Nejméně spokojenou skupinou obyvatel jsou občané ve věku 51 až 65 let. Ostatní věkové skupiny vykazují s Jeseníkem jako místem, kde žijí a tráví svůj čas, poměrně velkou spokojenost. Hodnocení „spíše nespokojen“ uvedlo 17 % dotazovaných, „velmi nespokojen“ 2 % .

Žebříček oblíbenosti vede radnice s Masarykovým náměstím

Za největší problém považují občané nízkou nabídku pracovního uplatnění (38 % z uvedených možností), druhým největším problémem (18 %) je nedostatek možností pro trávení volného času a tíživá dopravní situace. Respondenti se také vyjadřovali k oblíbeným a neoblíbeným místům ve městě. Žebříček oblíbenosti vede radnice s Masarykovým náměstím (25 %), Vodní tvrz (22 %) a Priessnitzovy lázně (17 %). S odstupem následuje Katovna, Villa Regenhart a Smetanovy sady. Lidé ale také několikrát zmínili např. novou sportovní halu, Vilu Elis nebo lokalitu Zlatý Chlum. Nejméně oblíbeným místem je pak IPOS (24 %), autobusové nádraží (21 %), Smetanovy sady (17 %), nemocnice a její okolí (12%).

Další témata se týkala rozvojových aktivit. V oblasti sportu občané preferovali výstavbu sportovních hřišť (74 %) a zimní stadion (68 %). Pro sáňkařskou dráhu se vyslovilo 38 % dotazovaných. V dopravě by se město mělo zaměřit na místní komunikace (92 %) a chodníky (90 %). Světelné křižovatce u Pradědu dalo zelenou 45 % respondentů. V cestovním ruchu si lidé nejvíce přejí rozvoj Smetanových sadů (86 %), budování naučných stezek a cyklotras (85 %). Lanovku do lázní preferuje 19 % dotázaných. V oblasti volného času lidé podporují obnovu letního divadla ve Smetanových sadech (82 %), dětská hřiště (80 %) a teenage park (67 %). Co se týká revitalizace území, občané nejvíce volají po revitalizaci sídlišť (87 %), následuje plocha u tržnice (82 %) a park na náměstí Hrdinů (79 %).

Kompletní vyhodnocení dotazníkového šetření najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…