Jičín: Adoptujte píšťaly a přispějete na opravu varhanů v kostele sv. Jakuba

06.05.2017 9:39

Spolek ORGANUM CANTATE, z. s. ve spolupráci s Římskokatolickou farností - arciděkanstvím Jičín se snaží pomoci se získáváním finančních prostředků na restaurování varhan v kostele sv. Jakuba Většího v Jičíně. Přispět do sbírky můžete i vy, a to "adopcí" jednotlivých píšťal až do konce září 2017. Pomoci můžete ale také získat peníze hlasováním v soutěži serveru Propamatky.cz.

Jičín: Adoptujte píšťaly a přispějete na opravu varhanů v kostele sv. Jakuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Vážení přátelé varhanní hudby,

ve spolupráci s Římskokatolickou farností - arciděkanství Jičín se náš spolek ORGANUM CANTATE, z. s. snaží pomoci se získáváním finanční prostředků na restaurování varhan v kostele sv. Jakuba Většího v Jičíně. Varhany byly postaveny v roce 1903 firmou Eman Š. Petr, jako její 155 opus. Jsou střední velikosti a mají 30 rejstříků. V I. manualu 11, v II. manualu 9 a pedálů 10. Vzduchotechnika má systém rourkové mechaniky. Tento pneumatický systém zajišťuje bleskurychlé ozvučení i zmizení tónů a přesnost řídícího stroje. Jsou dokonalým mistrovským nástrojem s dnes již nedostižným a nenapodobitelným zvukem, obzvláště ve flétnách a smyčcích. Jsou jedinečnou konstrukční technickou památkou, a byly proto zapsány do seznamu chráněných movitých kulturních památek České republiky, dne 30. ledna 2006. Unikátní zvuk varhan je zaznamenán pro budoucí generace Českým rozhlasem v jeho zlatém fondu. Po sto letech jejich provozu bylo v roce 2004 přikročeno k jejich restaurování. Vysoutěžená cena opravy a rekonstrukce je 3 500 000 Kč. Jako první byla provedena oprava měchu a úprava místnosti, ve které jsou umístěny. Dále proběhla rekonstrukce píšťal, hracího stolu a celé mechaniky nástroje. V současné době je restaurována hrací skříň. V roce 2017 je třeba dokončit sestavení nástroje a jeho naladění. Tato závěrečná etapa generální opravy představuje ještě náklady ve výši 700 000 Kč. Naší snahou je pomoci se sháněním finančních prostředků jako podílu k dotacím, které jsou poskytovány např. od města Jičína nebo Královéhradeckého kraje. Obracíme se proto na Vás, kteří máte rádi varhanní hudbu a jste ochotni přispět na tuto záchranu kulturního dědictví a jedinečného nástroje, jakým varhany jsou.

Rozhodli jsme se proto k ojedinělé akci, a to s nabídkou veřejné sbírky s názvem: „ADOPCE PÍŠŤAL“ Byl vytvořen seznam jednotlivých píšťal s jejich symbolickou hodnotou, za jakou je možná jejich adopce.
Na důkaz Vaší štědrosti Vám vydáme ozdobný certifikát s označením píšťaly a výší Vašeho příspěvku. Na nástěnce umístěné v chrámu sv. Jakuba a sv. Ignáce a na webových stránkách farnosti je umístěn seznam, ze kterého si vyberete název píšťaly s její hodnotou, vyplníte spodní část tohoto dopisu, který předáte zástupcům ORGANUM CANTATE, z. s., nebo zašlete na e-mail spolku a s příslušným variabilním symbolem zašlete peníze na účet: č. ú. 244033415/0300. Možno je i předat peníze osobně oproti potvrzení do pokladny spolku. Doba konání veřejné sbírky je od 1. 10. 2016 do 30. 9. 2017. Můžeme vydat i potvrzení pro daňové odpisy.

Zástupci ORGANUM CANTATE, z. s. jsou p. J. Drška nebo pí. Ing. Mária Hníková. E-mail ZDE.
Děkujeme Vám předem za Váš přístup k této akci a přejme si, aby již příští rok zazněly zrestaurované varhany v plné kráse svých tónů. Prosíme také o pomoc s propagací této sbírky.

Bližší informace na webu ZDE

Pomoci získat další peníze můžete i hlasováním v soutěži serveru Propamatky.cz!
Varhany mají pořadové číslo 080 a hlasovat lze pomocí tlačítka vpravo na stránce - Chci hlasovat. Odkaz najdete ZDE
Zatím jsme osmí! Za varhany vám moc děkujeme.

Jiří Drška
předseda spolku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…