Jičín: Akční plán v cestovním ruchu stanovuje priority pro následující roky

30.01.2023 13:02 | Tisková zpráva

Rada města doporučuje Zastupitelstvu města schválit Akční prováděcí plán v cestovním ruchu pro následující roky. Veřejné zasedání Zastupitelstva města Jičína se koná ve středu 1. února od 15 hodin v Porotním sále Valdštejnského zámku. Dokument stanovuje cíle pro cestovní ruch a navrhuje konkrétní kroky, jak jich město dosáhne. Plán, který zpracovala firma Koncepto, reklamní agentura s.r.o. a Travelbakers z.s., vychází z celkové analýzy stávajícího cestovního ruchu v Jičíně a z rozhovorů s místními poskytovateli služeb.

Jičín: Akční plán v cestovním ruchu stanovuje priority pro následující roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dokument má 50 stran a v první polovině popisuje provedenou analýzu, zatímco druhá se zabývá návrhy pro rozvoj cestovního ruchu. Co se týká první poloviny, plán si všímá dělení současných, ekonomicky činných generací a důležitých společenských trendů. Odděluje tzv. generace X (lidé narození před rokem 1980, jejichž děti už opustili rodné domovy), Y (lidé narození v období 1980 – 1995, kteří často mají děti a pro získávání informací prioritně užívají mobilní telefon) a Z, což je generace plně využívající digitální prostředí a většinově jde o zatím bezdětné mladé dospělé. Právě digitalizace a modernizace jsou klíčovými trendy, které budou v celé společnosti, a tím i v cestovním ruchu sílit. Souvisí s tím i další trend, a sice sdílená ekonomika. Zajímavým trendem je rovněž rostoucí zájem o autentické zážitky, což je vlastně snaha vyhýbat se „masovým“ turistickým destinacím.

Akční plán v řadě opatření klade důraz na rozvoj podnikatelského prostředí. V cestovním ruchu působí často malé, nezřídka rodinné podniky, které nabízí velmi osobní a flexibilní přístup. Plán vyzdvihuje roli plánování, vytváření nových produktů i marketingové strategie a budování značky města Jičína a jeho okolí coby turistické destinace.

Jednotlivé návrhy obsahují základní aktivity k jejich realizaci, finanční náklady a definici garantů, kteří mají usilovat o jejich splnění. Velmi namátkou vyberme pár z návrhů, které akční plán rozepisuje.

Za prvé, podpora a rozvinutí hlavních událostí, a to nejenom festivalu Jičín – město pohádky, který je v plánu pochopitelně považován za stěžejní značku našeho města. Za druhé, nastavení a vznik produktů vyjadřující image Jičína. Za třetí, vytvořit moderní plán parkování obsahující možnosti záchytného parkoviště a podobně. Za čtvrté, infrastruktura pro cyklodopravu a cykloturistiku včetně například sdílení kol. A například za páté, rozvíjení příležitostí přeshraniční spolupráce a odpovídajících projektů. Pokud zastupitelstvo města akční prováděcí plán schválí, garanti jednotlivých návrhů budou pracovat na jejich naplnění. Podstatnou úlohu bude zastávat i Komise pro cestovní ruch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…