Jičín: Bude stanoven nový obecní systém odpadového hospodářství

11.11.2021 14:27 | Tisková zpráva

Rada města schválila záměr vydání obecně závazné vyhlášky stanovující obecní systém odpadového hospodářství. Město má nyní vydánu obecně závaznou vyhlášku č. 4/2019 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Jičín. Dále má vyhlášku č. 2/2019 stanovující systém komunitního kompostování. S ohledem na nový zákon odpadech (č. 541/2020 Sb.), který je účinný od 1. ledna 2021, je potřeba vyhlášky adaptovat, přehodnotit a sjednotit. Městský úřad a Technické služby města Jičína proto připravily návrh na obecně závaznou vyhlášku obecního odpadového hospodářství.

Jičín: Bude stanoven nový obecní systém odpadového hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Podle nového zákona obec nadále plní u komunálního odpadu roli jeho původce a je povinna přebrat veškerý komunální odpad vznikající na jejím území při činnosti nepodnikajících osob. Dále je povinna určit místa pro oddělené soustřeďování komunálního odpadu, a to alespoň nebezpečného odpadu, papíru, plastu, skla, kovů, bioodpadu a jedlých olejů a tuků; a od roku 2025 i textilu. Na obci se pak nechává, zda ve vyhlášce určí místa, kde budou jednotlivé typy odpadu přebírány od občanů do vlastnictví obce.

Městský úřad do návrhu vyhlášky začlenil pravidla pro soustřeďování komunálního odpadu. Osoby předávající odpad na místa určená obcí budou povinny oddělovat následující složky: bioodpad rostlinného původu, papírové výrobky a obaly, plasty včetně nápojových kartonů a kovových obalů, sklo, kovy, nebezpečné odpady, objemný odpad, jedné oleje a tuky, textil a směsný komunální odpad. Smyslem právě je, aby ve směsném odpadu končilo minimum z toho, co občané a právnické osoby vyprodukují.

Text vyhlášky ještě musí posoudit Ministerstvo vnitra. Rozhodnutí o vydání je poté záležitostí Zastupitelstva města Jičína.

Na tomto místě je vhodné doplnit informaci z posledního komuniké – z 93. jednání Rady města. RM nyní schválila uzavření smlouvy mezi technickými službami a firmou GREEN Logistics CZ s.r.o. o zřízení odběrného místa vysloužilých pneumatik. Odběrné místo, jehož vznik byl tímto definitivně stvrzen, bude v areálu technických služeb v Textilní ulici. Likvidace pneumatik bude ze zákona na náklady jejich výrobců a zpětný odběr pneumatik bude prováděn bez vazby na výrobní značku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…