Jičín: Ceny nájemného v městských bytech budou navýšeny

26.02.2019 12:26

Rada města schválila záměr navýšit nájemné v městských bytech a v prostorech, které město pronajímá pro účely poskytování sociálních služeb. Navýšení je plánováno od 1. července 2019 pro byty a od 1. ledna pro prostory využívané sociálními službami. Úprava se uskuteční po delší době, kdy cena nájmů městských prostor zůstávala beze změn.

Jičín: Ceny nájemného v městských bytech budou navýšeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Co se týká bytů, město Jičín má od 1. ledna 2011 nájemné určeno na 51,59 Kč za m2 na měsíc. Od této doby nedošlo v městských bytech k navýšení. Městské nájmy v Jičíně se navýší na 61 Kč za m2 na měsíc. Výjimkou jsou tzv. byty zvláštního určení v ulici Revoluční čp. 61, u nichž se nájemné upraví na částku 24 Kč za m2 na měsíc z nynějších 20 Kč. Změna se netýká bytů, které byly postaveny se státní dotací. Další výjimka je u bytů, kde bylo nájemné určeno na základě nabídkového řízení. U těchto bude výše nájemného zachována, pokud nebude nižší než 61 Kč za m2 na měsíc.

Co se týká prostor pronajímaných pro sociální služby, nájemné se navýší na 40 Kč za m2 na měsíc z původních 20 Kč. Vývoj na trhu nemovitostí, kdy v posledních letech došlo k výraznému nárůstu kupních cen i nájmů, je dobře známou záležitostí, často prezentovanou v médiích. Srovnáme-li sazby v jiných městech regionu, a to i menších, zjistíme, že ceny městského nájmu v Jičíně budou po úpravě pouze průměrné.

Jičín vlastní 384 bytových jednotek, z toho je 277 klasických nájemních bytů, dále 103 bytů v domech DPS a 4 byty mají status zvláštního určení. Od roku 2000 se v Jičíně přidělují byty zpravidla na dobu určitou, a to maximálně na 1 rok. Přesto řada nájemních smluv je starších, proto jsou na dobu neurčitou. Navýšení nájemného se bude týkat také jich.

Změna nájemného s sebou nese také nutnost upravit směrnici města pro přidělování nájemních bytů ve vlastnictví města. RM tímto úkolem pověřila Odbor sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Jičín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…