Jičín: Český rybářský svaz bude chovat ryby v Šibeňáku a Hádku na základě nových smluv

26.10.2020 11:07

Rada schválila pachtovní smlouvy s Českým rybářským svazem, z. s. Týkají se rybníků Šibeňák a Hádek. V obou rybnících budou nadále chovány ryby. Smlouvy jsou na dobu neurčitou. Důvodem, proč město Jičín přistoupilo k jednání o nových dohodách, je zastaralost těch původních. Zároveň se ukázalo jako nutné více zohlednit dlouhodobé klimatické podmínky.

Jičín: Český rybářský svaz bude chovat ryby v Šibeňáku a Hádku na základě nových smluv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Smlouvy uvádí, že město Jičín, jež ve vztahu vystupuje jako propachtovatel, přenechává pachtýři vodní nádrže rybníků Šibeňák a Hádek v souladu se zákonem č. 99/2004 Sb., o rybářství. Pachtovné je stanoveno na 5 tisíc Kč za 1 hektar vodní plochy. Šibeňák má vodní plochu 8,15 ha a Hádek 3,04 ha. Rybářský svaz bude povinen udržovat nádrže na své náklady v řádném stavu tak, aby nedocházelo k ohrožování bezpečnosti osob, majetku a jiných chráněných zájmů. Sem spadají povinnosti, jako jsou odklízení předmětů, jež ulpí v rybnících, odstraňování náletových dřevin z hrází, čištění odvodňovacích příkopů na vzdušné straně hráze, udržování uzávěrů a výpustí, aby byly funkční, nebo například čištění bezpečnostního přelivu.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

Další povinnost spočívá v tom, že rybářský svaz bude jednou ročně předkládat tabulkový přehled o množství, váze a druhu rybí obsádky. Hlavní rybou má být kapr a smlouvy řeší nejvyšší možný počet chovaných kusů. Smlouvy řeší také přikrmování. Krmiva musí být pouze rostlinného původu. Množství musí být takové, aby celé bylo obsádkou zkonzumováno a nedocházelo k zahnívání, kvůli kterému by se zhoršovala kvalita vody.

Český rybářský svaz a město Jičín původní nájemní smlouvu uzavřely v roce 2007. Od té doby nebyla aktualizována. Na nutnost aktualizace vztahu upozornila také Komise životního prostředí a ekologie. Obě strany se během jednáních dohodly na ukončení stávající smlouvy k 31. prosinci 2020 s tím, že nové pachtovní smlouvy začnou platit od ledna 2021. Záměr byl zveřejněn na úřední desce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…