Jičín: Děti neváhaly a slavnostně pokřtily novou zahradu v Mateřské škole Větrov

04.09.2019 7:31

Jičínská Mateřská škola Větrov má novou indiánskou zahradu. V pondělí 2. září se slavnostně otevřela veřejnosti a dětem. Ty ihned samy věděly, co mají dělat a k čemu zahrada slouží.

Jičín: Děti neváhaly a slavnostně pokřtily novou zahradu v Mateřské škole Větrov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jde v podstatě o přírodní, travnaté dětské hřiště s výraznými edukativními prvky, které škola použije pro předškolní vzdělávání. Zahradu nechalo vybudovat město Jičín přibližně za 966 tisíc Kč. S financováním pomůže dotace ve výši 500 tisíc Kč ze Státního fondu životního prostředí. Dodavatelem na základě výběrového řízení byla firma Zahradní svět z Čejkovic.

Pásku nové zahrady slavnostně přestřihl starosta města JUDr. Jan Malý. Zaměstnankyně připravily pro veřejnost komentovanou prohlídku prostoru a také drobné pohoštění.

Když je řeč o prohlídce, bylo skutečně na co se dívat. Nová zahrada jednak působí velmi vzdušným, prostorným dojmem, čímž svádí k rozběhu, jednak je plná herních a vzdělávacích prvků. Je zde několik svahů, dřevěný mostek, skluzavka, týpí, prolézačky, labyrint, ale také loučka s kvítím, broukoviště a mnoho dalšího. Až v zimě napadne sníh, svahy jistě poslouží pro sáňkování a bobování. Návrh zahrady, která skutečně evokuje život severoamerických indiánů, je z pera Ing. Vladimíra Jandy z firmy Projektservis.

„Když jsme otevírali novostavbu mateřské školy na Větrově, věděli jsme, že zahrada splňuje všechny požadavky. Při provozu se ukázalo, že povinný standard nestačí, a tak jsme se začali porozhlížet v okolí školy, jak by zahradu pro děti šlo rozšířit. Nakonec jsme se zaměřili na soukromý pozemek, na kterém se původně rozkládala stará kovová struktura,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Pozemek patří firmě IMMOTEL a.s., se kterou město Jičín po jednáních uzavřelo nájemní smlouvu na 20 let. Zahrada tak mohla vzniknout, a to už na jaře. Kolektiv školy během letních prázdnin travní porost zaléval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…