Jičín: Gunter Demnig zasadil do dlažby osm Stolpersteine

12.09.2019 18:46

Na Žižkově náměstí před domem čp. 6 se od soboty 7. září 2019 leskne osm nových „dlaždic“. Jedná se o Stolpersteine, Kameny zmizelých. Připomínají členy rodiny Steinerových, kteří byli v době Protektorátu Čechy a Morava odvezeni a zavražděni nacistickým režimem.

Jičín: Gunter Demnig zasadil do dlažby osm Stolpersteine
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Smutnou připomínku do jičínské dlažby zasadil sám Gunter Demnig, otec myšlenky Kamenů zmizelých. Přítomni byli také členové rodiny Wienerových, kteří jsou příbuznými Steinerových, a místostarosta města Mgr. Petr Hamáček, jenž byl od počátku velkým podporovatelem umístění Stolpersteine v Jičíně. „Připomínáme si dobu, kdy se běžně stávalo, že lidé byli potrestáni ne za to, co udělali, ale za to, jak se narodili a kým byli,“ uvedl Charles N. Wiener.

„Jsem rád, že se Jičín zapojuje mezi města s Kameny zmizelých. Dnes se stáváme součástí velké sítě. Čím více si budeme připomínat, že hrůzy se skutečně děly, tím více zajistíme, aby se už neopakovaly,“ sdělil místostarosta Petr Hamáček.

Umístění osmi Kamenů zmizelých v Jičíně začalo z iniciativy Veřejně prospěšného spolku na podporu osob dotčených Holokaustem z.s. Jeho zástupci se obrátili na město s žádostí o umístění kamenů. Rada města ideu podpořila. Osmice nezůstane v Jičíně dlouho osamocená. Brzy budou před dům na Valdštejnově náměstí čp. 93 zasazeny tři Kameny zmizelých, připomínajících nacisty zavražděnou rodinu Hahnových.

Dlažba v sobotu chvíli vzdorovala, avšak pan Demnig využil svých zkušeností a kameny umístil tak, aby do chodníkového vzoru na Žižkově náměstí plně pasovaly. Když se vrátíme do historie, první kámen pan Demnig usadil dne 16. prosince 1992. Těžko říct, zda tehdy dokázal odhadnout, jakých rozměrů jeho nápad dosáhne. Stolpersteine dnes najdeme ve spoustě evropských měst a do konce roku 2018 jich bylo usazeno na 67 tisíc. Od roku 2008 jsou umisťovány také v České republice.

V češtině pro ně bývá používán neoficiální a nepřesný název Kameny zmizelých. Faktem je, že německé slovo Stolperstein je obtížné přeložit doslovně. Asi nejpřesnější význam lze hledat někde mezi frázemi „kameny, o které je třeba klopýtnout“ a „kameny, o které se má zakopnout“. Ne však doslovně, nýbrž pohledem a myšlenkou. V Jičíně si kolemjdoucí snad vzpomenou na jičínskou rodinu, která byla násilím odvedena do koncentračního tábora Terezín a v roce 1943 byla zavražděna v Osvětimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.