Jičín: Hrobka rodiny Šírovy, Lepařovy a Svobodovy bude kulturní památkou

25.06.2023 16:29 | Tisková zpráva

Rada souhlasila s prohlášením trojhrobky rodiny Šírovy, Lepařovy a Svobodovy na jičínském hřbitově za kulturní památku. Na město se s tímto podnětem obrátil Národní památkový ústav, územní odbor pracoviště Josefov.

Jičín: Hrobka rodiny Šírovy, Lepařovy a Svobodovy bude kulturní památkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V nedávné minulosti město Jičín zajistilo rekonstrukci objektu, protože byl v havarijním stavu. O pár let dříve město podniklo všechny potřebné kroky, aby získalo objekt do vlastnictví.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21922 lidí

František Lepař patří mezi nejvýznamnější jičínské osobnosti. Profesně byl jazykovědcem a z hlediska historického významu byl důležitým představitelem pozdní fáze českého národního obrození. Napsal Homérovský slovník řecko-český a Nehomérovský slovník řecko-český, věnoval se tvorbě učebnic řeckého jazyka.

Byl dlouhodobým profesorem jičínského gymnázia a z toho dvacet let i jeho ředitelem. Gymnázium dodnes nese jeho jméno. Měl zásadní podíl na vzniku jičínského odboru Klubu českých turistů, který spoluzakládal v roce 1892, a v závěru života se vydatně věnoval podpoře turistiky na Jičínsku, zvláště zpřístupnění Prachovských skal. František Lepař je pochován právě na jičínském hřbitově.

Samotné slavnostní prohlášení hrobky za kulturní památku je časováno do příštího roku, kdy dnešní Lepařovo gymnázium bude slavit neuvěřitelných 400 let od svého vzniku. Škola vznikla v roce 1624 z podnětu vévody Albrechta z Valdštejna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

11:17 Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

Město Hodonín přispěje také ve školním roce 2024/2025 rodičům budoucích prvňáčků z hodonínských zákl…