Jičín: Jaro klepe na dveře a s ním i pravidelný venkovní úklid

01.04.2017 7:30

Po letošní tuhé zimě přichází na řadu tradiční jarní úklid. Nejenom město se postupně snaží dát do pořádku veřejná prostranství, ale také většina domácností se chystá uklízet okolí svých domů. Vyzýváme tedy občany – udělejme si své okolí hezčí a pojďme se společně zapojit do ekologické akce s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Můžete tak spolu s námi pomoci uklidit veřejná prostranství a černé skládky, které se nám bohužel čas od času někde objeví. Obyvatelé pak mohou také využít po městě přistavených kontejnerů a pro jarní očistu své zahrady svozu bioodpadu, který se po zimě opět v dubnu rozjíždí.

Jičín: Jaro klepe na dveře a s ním i pravidelný venkovní úklid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Chcete vylepšit své okolí a pomoci životnímu prostředí? Staňte se dobrovolníkem! Máte-li v uvedeném termínu čas a hlavně chuť pomoci přírodě i vzhledu města, pojďte a společně v rámci celorepublikové akce UKLIĎME I NAŠE MĚSTO. Velký úklid proběhne v sobotu 8. 4. 2017 a zapojit se může opravdu každý.

Sraz dobrovolníků je v 8:30 hod. na dvou stanovištích - na parkovišti u Městského úřadu na Žižkově nám. 18 a na hrázi rybníka Šibeňák - u stavidla. Každý obdrží rukavice, pytle a instrukce, jak odpad třídit, či jak postupovat, pokud někdo najde nebezpečný odpad. „Zapojit se může každý, buď jako dobrovolník přiložit ruku k dílu, nebo jako sponzor a finančně či materiálově tuto aktivitu podpořit. Akci v Jičíně organizujeme společně s Centrem přírodních věd  - Hvězdárna Jičín. Každý zájemce nechť se zaregistruje na webu akce www.uklidmecesko.cz/zapojitse/dobrovolnik, kde se také dozví více informací,“ komentuje přípravy Ing. Jana Mušková, vedoucí odboru životního prostředí.

Do jarního úklidu veřejných prostranství se vloni na čtyřech trasách zapojily čtyři desítky lidí včetně dětí. Lidé nasbírali celkem cca 700 kilo nepořádku, který Technické služby města Jičína následně odvezly na skládku Popovice – Libec. Úklidu se vloni osobně účastnil i starosta města JUDr. Jan Malý. „Vloni jsem společně s malou skupinkou uklízel v lokalitě Šibeňák. Zjistil jsem, že během celého roku se v přírodě bohužel nakupí tolik různých odpadků, že tato akce má rozhodně smysl. Obracím se proto na občany našeho města se žádostí o účast na této akci  - pomůžeme tak Technickým službám v úklidu města a jeho okolí.“

V rámci velkého úklidu se lidé budou moci zbavit i dalších nepotřebných věcí – po městě budou totiž přistaveny kontejnery na velkoobjemový odpad „Kontejnery budou přistaveny v pátek a v sobotu 7. - 8. dubna 2017 na devíti místech. Nepatří do nich ale nebezpečný odpad, elektrozařízení, pneumatiky, papír, plasty, sklo ani použitelný textil. Kontejnery budou totiž odvezeny přímo na skládku bez dalšího třídění. Lidé mohou využít také sběrného dvora v Konecchlumského ulici, který bude mimořádně otevřen od 8 až do 14 hodin. Standardní provozní doba sběrného dvoru o víkendech je každou  sobotu od 8-12 hod. a v době letního času mimo hlavních prázdnin také v neděli od 13-17 hod.,“ dodává k úklidu místostarosta města Ing. Jan Jiřička.

Ukliďte si také svou zahradu - začíná svoz bioodpadu

Od 3. dubna 2017 je zahájen pravidelný svoz bioodpadu, který zajišťují Technické služby města Jičína. Obyvatelé si tak mohou uklidit i zeleň ze své zahrady. Svozové dny jsou pondělí, úterý a středa. Přehled svozu jednotlivých ulic je uveden na www.tsjc.cz, v sekci oddělený sběr bioodpadu.

„Protože zájemců o svoz bioodpadu každoročně přibývá, Technické služby mají letos v plánu přikoupit za cca 200 000 Kč dalších 200 ks nádob. Celkem jich tak budou svážet již 1150 kusů. Jsme rádi, že zájem o třídění bioodpadu je mezi našimi obyvateli stále velký. Ulehčují tak naší skládce v Libci,“ říká ke svozu bioodpadu místostarosta Ing. Jan Jiřička. Bioodpad končí v kompostárně v Popovicích - Libci a vzniklý kompost je využíván na skládce jako biologický filtr a dále pro rekultivaci veřejných ploch ve městě. Tento kompost si mohou občané pro své potřeby zdarma naložit a odvézt vždy začátkem roku, než se připraví kompostovací plocha pro další sezónu.

Na vybraných místech města a v okrajových částech Jičína - Sedličky, Robousy, Popovice a Dvorce a v blízkosti zahrádkářských kolonií bude probíhat doplňkově také svoz traktorem s tzv. homogenizérem. Tento svoz je plánován na začátek a konec zahrádkářské sezóny, nyní na 10. a 11. dubna 2017. „Občané budou na určených zastávkách předávat bioodpad obsluze. V obcích Robousy a Popovice si bude možné homogenizér při přesunech kdekoliv zastavit. Bioodpad je možné ponechat i na zastávkách od rána svozového dne ve velkých pytlích či nádobách, ze kterých bude vysypáván obsluhou přímo do stroje. Dále platí, že občané Jičína mohou odvážet větve i bioodpad na sběrný dvůr,“ popisuje další formu sběru bioodpadu Ing. Milan Zmátlík z Technických služeb města Jičína. „Do tohoto svozu patří pouze kompostovatelný odpad z údržby zeleně - posečená tráva a listí, dřevní štěpka i větve do průměru 5 cm, čisté dřevo, odpady ze záhonů a spadané ovoce. Do nádoby na bioodpad nedávejte prosím nic, co byste si nedali do svého kompostu na vaši zahrádku! Tento materiál jde totiž přímo na kompostárnu bez dalšího třídění,“ dodává Ing. Zmátlík.

Svoz bioodpadu byl zahájen v roce 2014, přičemž k dispozici bylo pro obyvatele 650 nádob. Protože tento počet zcela neuspokojil poptávku jičínských občanů, byly na základě rozhodnutí radnice zakoupeny postupně další nádoby, až do současného počtu 950 nádob. Svoz bioodpadu stojí město Jičín cca 1, 7 mil. Kč a je z rozpočtu přispíván Technickým službám jako provozní dotace na kompostárnu. V této dotaci jsou obsaženy náklady na svoz nádob, odvoz biomateriálu ze sběrného dvora na kompostárnu, drcení větví na sběrném dvoře, dále odvoz trávy a větví z údržby zelených ploch města Jičína a překopávání na kompostárně. Velkou položkou jsou odpisy pořízené techniky ve výši cca 600 tis. Kč.

Trasy svozu homogenizérem

Trasa A svozu: pondělí 10. 4. 2017
Moravčice, Robousy, Dvorce, Sedličky, Soudná

čas  zastávky:
11.00  Moravčice – u kontejnerů na odpad
11.30  Robousy dolní – autobusová zastávka
12.00  Robousy střed
12.30  Robousy – hospoda, křižovatka
13.00  Dvorce – u kontejnerů
13.30  Robousy – slepá odbočka ke kruhovému objezdu
14.00  Jičín – zastávka vlak
14.30  Sedličky – u hřbitova na Zebíně
15.00  Soudná – odbočka v lipách

Trasa B svozu: úterý 11. 4. 2017 
Čeřovka, Letná, Nové Město, Popovice

čas  zastávky:
11.00  Foerstrova – autobusová zastávka u prodejny
11.30  V. Dobiáše 501 – zahrádky
12.00  Bolzanova – zahrádky
12.30  zahrádky za Koupalištěm Kníže – parkoviště
13.00  křižovatka Markova, J. Š. Kubína
13.15  křižovatka J. Š. Kubína, Koněvova
13.30  křižovatka Letná, Vrcha
14.00  Poděbradova – slepý konec
14.30  Popovice – u cihelny
15.00  Popovice – odbočka zahrádky

Umístění kontejnerů na velkoobjemový odpad   
7. - 8. dubna 2017

1.            Lidické nám.
2.         ul. Přátelství – výměník u bunkru 
3.         nám. V. Čtvrtka – u č. p. 864-871
4.            Čeřovka
5.            Soudná – parkoviště u Vaposu
6.            Robousy – u kravína
7.            Popovice – u autobusové zastávky
8.            Sedličky – nádraží
9.            Na Tobolce – u bývalých TS

Do těchto kontejnerů nepatří nebezpečný odpad! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…