Jičín: Lodžie získá komfortní sociální zázemí, pokračuje se i s opravami areálu

16.06.2016 8:31

Městu Jičín se podařilo získat dotační prostředky z Ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu sociálního zázemí ve Valdštejnské lodžii. To dosud v místě chybělo a bylo řešeno mobilními WC. Návštěvníci Lodžie a v ní pořádaných akcí nebo svateb tak budou mít do příštího léta odpovídající a komfortní zázemí. Navíc město pokračuje v rekonstrukci terasních zdí vedoucích kolem přilehlého parku Libosad, na které získalo další dotaci z Ministerstva kultury.

Jičín: Lodžie získá komfortní sociální zázemí, pokračuje se i s opravami areálu
Foto: archív autora
Popisek: Jičín terasni zdi Lodžie

Sociální zázemí ve Valdštejnské lodžii dosud chybělo. Do příštího léta vznikne zcela nové, a to díky získané dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj, které na akci přislíbilo 1,2 milionu korun. „Nedávno byla dokončena dlouho očekávaná investice – napojení Lodžie na kanalizaci, která stála zhruba 2,3 mil. Kč. Lodžie tak získala potřebnou infrastrukturu a my na to můžeme navázat a vybudovat potřebné toalety. Dosud jsme totiž zázemí řešili mobilními WC, což není ideální ani pro Lodžii, ani pro návštěvníky,“ uvádí místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Stavba za zhruba 3 120 000 Kč začne počátkem léta a potrvá až do léta 2017. Provede ji firma Design By Hy spol. s.r.o. z Prahy. V Čestném dvoře bude vybudováno WC s umývárnou pro ženy, muže a pro handicapované osoby a k tomu potřebné zázemí (úklidová místnost). Lodžie tak již bude mít adekvátní sociální zázemí nejen pro návštěvníky této památky a kulturních akcí v ní pořádaných, ale také svatebčany. Letohrádek a přilehlý park Libosad je totiž jedním z oblíbených míst pro svatby.

Investice do Lodžie budou dále pokračovat i navenek. V posledních letech se daří městu Jičínu získávat dotace z Programu regenerace Ministerstva kultury na postupnou rekonstrukci terasních zdí vedoucí okolo Libosadu. Město už zdi stály 9 milionů Kč a více než třetinu zaplatila dotace. „Letos pokračujeme již třetí etapou obnovy zdí, které jsou podle památkářů jedním z nejpůvodnějších svědectví o Valdštejnově době. V rekonstrukci je část mezi Lodžií a grottou, část směrem k městu je již hotová. Navíc se nám podařilo získat další dotace, rekonstrukcí tedy ještě letos projde zeď mezi grottou a kolejemi. Hotova by tak byla podstatná část zdí, zbývá už jen obnova samotné grotty a část zdi na protilehlé straně,“ dodává místostarosta Hamáček.

Letohrádek získal v loňském roce za přispění dotace Programu regenerace novou fasádu, která stála přes 3 miliony a probíhají i postupné vnitřní úpravy jednotlivých místností. Vznikla zde např. kavárna a lektorská místnost. „Oceňuji, že se město Jičín v posledních letech systematicky soustředí na areál Valdštejnské lodžie a postupnými kroky ho uvádí do bezpečného a provozuschopného stavu. Současné kulturní aktivity v Lodžii a zájem o ně potvrzují, že prováděná obnova areálu má smysl nejen z hlediska záchrany významné jičínské památky, ale i z hlediska posilování kulturnosti Jičína,“ říká k opravám Lodžie Ing. Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově. Celkové investice do Lodžie přesahují za poslední čtyři roky částku 24 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…