Jičín: Město je držitelem prestižního ocenění

15.10.2019 13:54

Jičín jde příkladem v odpovědném veřejném zadávání zakázek. A to napříč městy a institucemi České republiky. Ve dnech 3. a 4. října se v Praze uskutečnila mezinárodní konference na téma Odpovědné veřejné zadávání 2019 – strategický přístup k zadávání veřejných zakázek.

Jičín: Město je držitelem prestižního ocenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ze všech účastníků byl Jičín společně s Vysokou školou chemicko-technologickou vyznamenán za komplexní a systematickou implementaci odpovědného veřejného zadávání. Ocenění za město převzal starosta JUDr. Jan Malý, který také mezinárodnímu obecenstvu představil, jaké principy město Jičín již přijalo.

Hledáme-li definici odpovědného zadávání, položme si pár otázek. Měly by být zakázky prosty dětské a jiné nelegální práce? Měly by dávat přednost lokálním produktům? Měly by být šetrné k životnímu prostředí? Měly by po dodavatelích požadovat rovné a spravedlivé jednání k subdodavatelům? Měly by samy o sobě vzdělávat mladou generaci? Měl y by jejich dodavatelé zaměstnávat osoby s hendikepem? A nakonec je tu jedna následná otázka: Mělo by město Jičín v těchto otázkách jít příkladem?

„Ocenění za odpovědné zadávání veřejných zakázek si velmi vážíme. Odpovědné, respektive udržitelné nakupování nám dává smysl a věříme, že město Jičín může být inspirací pro ostatní obce a města,“ uvedl starosta JUDr. Jan Malý.

Plaketu při konferenci převzal od Mgr. Ingrid Štegmannové, Ph.D., státní tajemnice Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Společně také podepsali memorandum mezi ministerstvem a městem Jičín o prosazování společensky odpovědného veřejného zadávání. „Nejde o nic jiného než zvážit, jaké jsou priority zadavatele nebo společnosti obecně a tomu přizpůsobit požadavky na zakázku. Pak se jedná o odpovědné veřejné zadávání, které jednak vychází z našich společných hodnot, jako jsou například důstojně pracovní podmínky pro všechny, férová soutěž nebo péče o životní prostředí,“ sdělila Mgr. Ingrid Štegmannová. 

Prakticky každá veřejná zakázka v Jičíně dnes v sobě obsahuje hledisko odpovědného zadávání. Například další etapa rekonstrukce Valdštejnské lodžie, která právě začíná, obsahuje vzdělávací složku, kdy děti z jičínských škol se budou formou exkurzí seznamovat s historií a výstavbou. Dalším příkladem, který se dotýká každodenní činnosti městského úřadu, jsou kancelářské potřeby. U jejich nákupu Jičín dbá na ekologičnost a ekonomickou udržitelnost. To samé platí například u čistících a hygienických prostředků. Třetím příkladem je veřejná zakázka na praní a žehlení prádla pro Sportovní zařízení města Jičín. Město uspořádalo předběžné tržní konzultace, vymezilo účast v soutěži pouze pro dodavatele, kteří zaměstnávají na chráněných pracovních místech alespoň 50 procent osob se zdravotním postižením, a vymínilo si ekologickou šetrnost při plnění.

Zásady společenské odpovědnosti přijímají také příspěvkové organizace. Sportovní zařízení města Jičína již byla zmíněna, ovšem například i jídelna Základní školy Husova trend následuje. V současné době totiž připravuje pokrmy téměř výhradně z ingrediencí českého původu.

„Předběžné tržní konzultace jsou vyjádřením otevřené a transparentní komunikace zadavatele s potenciálními dodavateli s cílem zjistit reálnou situaci na trhu a připravit tak řádně a odpovědně zadávací podmínky,“ uvedla Lenka Hollerová, DiS, jež je vedoucí oddělení veřejných zakázek MěÚ Jičín, která prvky odpovědného zadávání začleňuje do zadávacích dokumentací a smluv.  Jičín se také podílel na nové publikaci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Zásada odpovědného zadávání v Jičíně vyplývá z deklarace, která vzešla od zaměstnanců úřadu a která byla v červnu 2019 přijata Radou města. Již tehdy z iniciativy úředníků vznikala pracovní skupina Odpovědný úřad, jež dále rozvíjí své aktivity. Společenská odpovědnost tkví v maličkostech. Stačí pozměnit či poupravit každodenní zvyklosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…