Jičín: Město propůjčí zadní nádvoří jezuitské koleje spolku Balbineum

04.07.2022 16:58 | Tisková zpráva

Rada města schválila uzavření smlouvy o výpůjčce prostor v jezuitské koleji mezi městem Jičín a spolkem Balbineum z.s. Předmětem smlouvy je zadní nádvoří, takzvaný ambit.

Jičín: Město propůjčí zadní nádvoří jezuitské koleje spolku Balbineum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Právě zde v uplynulých letech město Jičín zajišťovalo rekonstrukci, díky které se na zadním nádvoří nyní mohou pořádat akce pro veřejnost. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11257 lidí

Balbineum a další spolky, jako například galerie SOL nebo Vitrína 252, to již vyzkoušely během Valdštejnských slavností, kdy v jezuitské koleji proběhla vernisáž výstavy Ester Sabik a Petra Borkovce a byly připraveny výtvarné a řemeslné dílny pro všechny. Tyto dílny pořádali Radka Mizerová, Dagmar Urbánková, Robert Smolík a Tabula Rasa. V podobném duchu hodlají pokračovat a prostory lze navštívit každý pátek a v sobotu odpoledne. Rada města již dříve schválila záměr zápůjčky, který byl na 14 dní vyvěšen na úřední desce. Nyní rada tedy mohla schválit uzavření smlouvy samotné.  

Smyslem rekonstrukce, která probíhala po několik let, nebylo zrekonstruovat celou jezuitskou kolej, neboť to by si vyžádalo investici řádově ve stovkách milionů korun. Cílem bylo staticky zajistit zadní nádvoří, aby do jezuitské koleje mohli zavítat návštěvníci. Stavební práce proto spočívaly v odstranění nestabilních příček na nádvoří, ve vybudování sociálního zázemí, v rekonstrukci odvětrávání v podzemním podlaží a v odstranění vrstev přímo na ploše nádvoří. Poslední jmenované provázely archeologické průzkumy, poněvadž byla nalezena historická dlažba. Tato rekonstrukce umožnila, aby se alespoň do části historického areálu vrátil život. Jezuitská kolej nepochybně bude potřebovat další etapy rekonstrukce, ale to bude závislé na tom, jaké potenciální využití se pro tento rozlehlý komplex budov najde. Koncept předložený spolkem Balbineum se v současnosti jeví jako vhodný, ostatně během Valdštejnských slavností se do jezuitské koleje přišla podívat řada návštěvníků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…