Jičín: Město rozděluje granty do kultury, cestovního ruchu, sportu a sociálních služeb

12.06.2018 9:17

Město Jičín každým rokem uděluje granty jičínským subjektům na aktivity, které se týkají kultury, cestovního ruchu, sportu a sociálních služeb. Žádosti nejprve posuzují příslušné komise, jejichž usnesení následně jdou do programu RM. Ty aktivity, jejichž náklady přesahují 50 tisíc Kč, jsou z hlediska poskytnutí grantu ze zákona ještě navíc posuzovány zastupitelstvem.

Jičín: Město rozděluje granty do kultury, cestovního ruchu, sportu a sociálních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Do kulturních aktivit je pro letošek navrhováno rozdělit 538 tisíc Kč. Celkem přišlo 38 žádostí o kulturní grant, řada z nich přesáhla onu padesátitisícovou. Kdyby Jičín měl všem podnětům vyhovět v plné výši, na grantech by vyplatil 1,28 milionu Kč. Výrazným žadatelem je Valdštejnské imaginárium, které chce získat příspěvek na tři festivaly v lodžii: Netradiční oživování tradic, Malá inventura 2018 a Lodžie World Fest.

Do podpory cestovního ruchu hodlá Jičín rozdělit granty v celkové výši 250 tisíc Kč. I tady platí, že aktivity s náklady nad 50 tisíc ještě musí posoudit ZM. Do této kategorie přitom spadá většina žádostí. O grant projevilo zájem celkem 14 subjektů, kteří požádali dohromady téměř o 600 tisíc Kč, tudíž i zde nastal více než dvojnásobný převis. Z tohoto grantového programu mohou být například podpořeny průvodcovské služby v Židovské 100, Food festival, Turistické noviny Český ráj nebo například výměnné pobyty středoškolských studentů. Valdštejnské imaginárium také chystá novinku. Mělo by se jednat o únikovou hru pro veřejnost, nazvanou Ve stínu Valdštejna.

Město Jičín také podporuje sportovní činnost. Celkem je navrženo k rozdělení zhruba 3,56 milionu Kč. Také v tomto případě o vyšších příspěvcích musí rozhodnout ZM. Jičín chce podpořit všechny úrovně včetně trenérství a vrcholového sportu. Nejvyšší částku navrhuje přidělit házenkářskému oddílu HBC Jičín, z.s. Dále zastupitelé rozhodnou o grantech pro florbalový FBK Jičín, pro atletický AC TJ Jičín pro mnoho dalších. Z jiných příjemců sportovní dotace jmenujme například Golf Club Jičín, Tchoukball Jicín, Aerobic club Jičín nebo Box Club Jičín. Bude-li návrh vzešlý ze sportovní komise a RM schválen v daném znění, grant poputuje k 27 místním sportovním organizacím.

Už při minulém, tedy 120. jednání RM projednala granty pro sociální činnost. Granty ve výši 50 tisíc byly navrženy pro Centrum Lira poskytující ranou péči, pro Centrum sociální pomoci a služeb o.p.s, pro středisko tísňové péče Život Hradec Králové a pro Péči o duševní zdraví. Částky ve výši 30 tisíc byly určeny dennímu stacionáři Život bez bariér a pro Oblastní charitu Jičín.

ZM bude mít veřejné zasedání dne 20. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…