Jičín: Město stanovilo pravidla pro busking

23.08.2020 17:15

Rada schválila pravidla pro pouliční umění (tzv. busking) na veřejných prostranstvích. Město Jičín v rámci Prodloužených víkendů podporuje projekt Umění v ulicích. Hudba je zpestřením v ulicích, současně je však nezbytné zajistit komfort občanů a návštěvníků.

Jičín: Město stanovilo pravidla pro busking
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Pravidla tak stanovují nutnost akreditace umělce, maximální délku působení na dvě hodiny a také dvě místa, kde busking může probíhat. Těmi budou průchod Valdické brány a bezprostřední okolí a dále střední část Valdštejnova náměstí. Akreditaci si umělci budou zajišťovat přes Městské informační centrum Jičín. Za den mohou na jednom z těchto míst hrát maximálně dva umělci.

Busking nebude provozován během slavnostních akcí ani během smutečních obřadů či státního smutku. Menší, nerušící ozvučení je možné. V době konání trhů busking podléhá tržnímu řádu, a tak produkce bude zpoplatněna. Návrh těchto pravidel vychází z jednání Komise kulturní, která se sešla dne 10. srpna. Pravidla budou platit prozatím pouze pro rok 2020 a budou vyhodnocována.

Buskingem se rozumí veřejná umělecká produkce, zejména hudební, divadelní či artistická, která se koná na veřejném prostranství. Je obvykle spojena s drobnou odměnou od přihlížejících. Provozovatelé jsou označováni jako buskeři. Ač je busking moderním pojmem a oblíbeným trendem, pouliční umění má prastarou tradici sahající až do antických dob. Za staletí své existence si vybudovalo vlastní sadu vnitřních pravidel a žánrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…