Jičín: Město vypisuje veřejnou zakázku na rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka

16.01.2023 14:51 | Tisková zpráva

Rada schválila zadávací podmínky veřejné zakázky na stavební úpravy a přístavbu Knihovny Václava Čtvrtka. Jedná se o prakticky celkovou rekonstrukci městské knihovny v Denisově ulici.

Jičín: Město vypisuje veřejnou zakázku na rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na tuto akci se město Jičín coby zřizovatel knihovny chystá od roku 2015, přičemž příprava se prodloužila především vyčkáváním na vhodný dotační program, který by mohl tuto investici podpořit. Odhadované náklady před soutěží jsou více než 70 milionů Kč, z toho ale téměř 60 milionů korun pokryje dotace, kterou se městu podařilo získat prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17820 lidí

Budova knihovny rekonstrukci nutně potřebuje. Výrazným nedostatkem je, že není bezbariérová, tudíž hendikepovaní občané často potřebují asistenci personálu. Zastaralé je i schodiště, které svým řešením znemožňuje použití schodolezu. Budova také nemá odpovídající hygienické zázemí a má nedostatečné propojení s venkovní terasou, proto ji nelze naplno využívat. Ve sklepních prostorách je vysoká vlhkost, což je nevhodné vzhledem k tomu, že je zde uložen knihovní fond. Knihovna se potýká s nedostatečným prostorem pro svou činnost, především oddělení pro dospělé potřebuje rozšířit. To jsou hlavní prvky, které má rekonstrukce vyřešit. Knihovna Václava Čtvrtka je důležitým kulturním zařízením, plnícím nejen funkci danou svým názvem, nýbrž i funkci vzdělávací a volnočasovou.

Stavební úpravy potrvají zhruba dva roky a plán počítá se zahájením v druhé polovině letošního roku. Z veřejné zakázky vzejde stavební firma, s níž město Jičín uzavře smlouvu o dílo. Dne 8. prosince 2022 pracovníci městského úřadu představili projekt zástupcům stavebních firem, které o to projevily zájem, a v lednu 2023 proběhly korespondenční formou předběžné tržní konzultace. Pomineme-li veřejnou zakázku a stavební práce, velkou výzvou bude i přestěhování knihovny na náhradní působiště, neboť bude nezbytné přemístit celý knihovní fond. Stěhování se uskuteční již v blízké budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.