Jičín: Na ustavujícím veřejném zasedání byli zvoleni členové Rady města

20.10.2022 13:02 | Tisková zpráva

Ve středu 19. října se ve Valdštejnském zámku konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Jičína. Noví zastupitelé nejprve složili slib. Poté zvolili členy Rady města a její uvolněné členy a také rozhodli o založení výborů.

Jičín: Na ustavujícím veřejném zasedání byli zvoleni členové Rady města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zastupitelé zvolili JUDr. Jana Malého (ANO 2011) starostou města. Do funkce prvního místostarosty zvolili Mgr. Petra Hamáčka (Sdružení pro Jičín). Oba na těchto pozicích působili i v minulém a předminulém volebním období. Druhou místostarostkou se nově stala Mgr. Alena Stillerová (ANO 2011). Zastupitelstvo také zvolilo čtyři neuvolněné členy Rady města. Stali se jimi Roman Tachas (ANO 2011), Miroslav Kodydek (ANO 2011), Ivana Krabcová (Sdružení pro Jičín) a Jan Bušta (Volba pro město).

ANO 2011, Sdružení pro Jičín a Volba pro město v první polovině října vyjednaly společný postup a vznik koalice. Podpis koaliční smlouvy členové deklarovali prostřednictvím sociálních sítí o víkendu 7. – 8. října. Tato politická uskupení mají v zastupitelstvu většinu 11 hlasů z celkových 21. Mimo koalici, a tudíž v opozici budou politické strany a uskupení Patrioti a sportovci pro Jičín, ODS s podporou STAN, Jičínský demokratický klub a SPD. Celkové rozložení křesel v zastupitelstvu je následující: ANO 2011 má 7 zástupců, Patrioti a sportovci pro Jičín mají celkem 4, Sdružení pro Jičín má 3, ODS s podporou STAN má rovněž 3, Jičínský demokratický klub má 2, SPD má 1 a Volba pro město také 1 mandát.

Vycházíme-li z textu koaliční smlouvy, program na volební období 2022 – 2026 nese název Město pro život. Tento program obsahuje 21 základních bodů. Nové vedení města chce dokončit výstavbu infrastruktury v lokalitě Kasárna pro rodinné a bytové domy a prodávat pozemky prostřednictvím elektronické aukce. Dále hodlá pokračovat v přípravě výstavby nového bipolárního autobusového nádraží, v regeneraci sídlišť Nové Město Jih a Husova, rekonstrukce ulic Ruská a Poděbradova spolu s Královéhradeckým krajem, v přípravě přestavby domu v ulici Vrchlického pro sociálních služby i stavební konverze tzv. Bunkru. Dále chce dokončit projekt a zahájit realizaci Odpočinkové zóny Cidlina či podpořit revitalizaci Dvoreckého rybníka i lesoparku Čeřovka. Chce také podporovat bezbariérovost města a vznik cyklostezek.

Co se týká komunikací, nové vedení města chce opravit další městské komunikace a rozvinout infrastrukturu v Robousích, Popovicích, Sedličkách, Hubálově, a také v okolí Valdštejnské lodžie, a vytvořit podmínky pro výstavbu parkovacího domu v ulici Bolzanova u oblastní nemocnice. Rovněž bude jednat s majiteli pozemků potřebných pro výstavbu silnice propojující ulici Textilní s průmyslovou zónou. Město Jičín také bude spolupracovat s externím subjekty, hlavně se společností SeneCura, která staví nové SeniorCentrum při lipové aleji, nebo Oblastní nemocnicí Jičín, v jejímž areálu probíhají práce na pavilonu A. Významným tématem bude odpadové hospodářství, přičemž Jičín hodlá nadále rozšiřovat a propagovat separaci odpadu a chce usilovat o založení Re-use centra.

Město také chce připravovat projekty na další revitalizace lokalit, například Lidického náměstí nebo plochy po technických službách. Koaliční smlouva deklaruje, že město Jičín bude nadále respektovat strategické dokumenty města a zajistí dopracování dalších, jako jsou Plán udržitelné městské mobility a Strategii pro adaptaci změny klimatu.     

Na ustavujícím veřejném zasedání také byly založeny výbory Zastupitelstva města pro období 2022 – 2026. Vznikl tak finanční výbor a kontrolní výbor, jak ukládá zákon o obcích. Dále vznikly osadní výbory, a to pro Robousy, Popovice, Sedličky a Hubálov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…