Jičín: Na základě studie odpadového hospodářství budou navrženy změny územního plánu

09.11.2021 14:51 | Tisková zpráva

Rada doporučuje zastupitelstvu schválit Studii odpadového hospodářství pro město Jičín, kterou vypracovala společnost AQUATEST, a.s., a na kterou zpracoval posudek Ing. Pavel Novák.

Jičín: Na základě studie odpadového hospodářství budou navrženy změny územního plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Veřejné zasedání se uskuteční ve středu 10. listopadu od 15 hodin v Porotním sále. Budoucnost odpadového hospodářství představovaná ve studii bude mít vliv na podobu města, proto RM města také doporučuje Zastupitelstvu města, aby pověřilo Radu města zapracovat výstupy ze studie do Územního plánu města Jičína a navrhnout jeho změny.

Studie odpadového hospodářství se týká rozšíření kompostárny v Popovicích – Libci, vytvoření odpadového centra pro nakládání se směsným komunálním odpadem a objemným odpadem a vytvoření recyklační plochy pro nakládání se stavebním odpadem.

Důvodem pro rozšíření kompostárny je dlouhodobě nedostatečná kapacita současné kompostárny, kde z důvodu nárůstu bioodpadu již není možné bioodpad přeměnit na kvalitní kompost. Nárůst je trojnásobný, neboť původní kapacita byla vytvářena na 500 tun bioodpadu, kdežto nyní je přijímáno téměř

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

1500 tun za rok. Odpadové centrum bude sloužit jako překladiště pro směsný komunální odpad a objemný odpad, který již nebude možné ukládat na skládku od roku 2030 a bude muset být odvážen do spalovny či cementárny. Vyplývá to z povinností daných novým zákonem o odpadech.

Město Jičín dále potřebuje plochu pro nakládání se stavebním odpadem. V současnosti ji nemá.

Studie doporučuje, aby tato tři odpadová zařízení byla zbudována v oblasti Popovice – Libec, kde město provozuje skládku. V případě plochy pro nakládání se stavebním odpadem byly zvažovány ještě další varianty, například využití boxů s kalem nebo biofermentorů. Ale tyto varianty nebyly doporučeny jak autory studie z firmy AQUATEST, tak poradenskou společností ISES s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…